O istorie secretă a Ţării Vampirilor, de Adina Popescu: Un update pentru personajele din basmele copilariei lui smARTparent, special pentru smARTkid 1

O istorie secretă a Ţării Vampirilor, de Adina Popescu: Un update pentru personajele din basmele copilariei lui smARTparent, special pentru smARTkid 2

Cartea Pricoliciului (O istorie secretă a Ţării Vampirilor I), de Adina Popescu, Ed. Arthur, 2015 are impact strategic. Daca nu ai reusit sa le citesti copiilor tai basme romanesti ( bariere au fost destule, de la cele de limbaj, la cele de empatie a copilului cu astfel de personaje), acum, ca smARtkids s-au facut mai mari si inteleg mai bine cum stau lucrurile, s-ar putea sa vina ei la tine sa te intrebe despre….Cosanzeana, Greuceanu….Cum asa? Ii provoaca Adina Popescu in volumul ei „O istorie secretă a Ţării Vampirilor” si va fi o ocazie buna pentru voi sa profitati si sa le spuneti de-a fir a par povestea.

Mai exact, uitaţi de toată lumea, Greuceanu, Pipăruş-Petru, Sfânta Miercuri, Ileana Cosânzeana sau Zmeul Tase au o viaţă banală care numai de basm nu este. În Ţara Vampirilor, vampirii sunt scoşi în afara legii, Împăraţii confundă prezentul cu trecutul, iar Preşedintele e speriat de o carte cu pagini albe care-i ameninţă viitorul.

Iata un fragment din volumul scris de Adina Popescu, sa va convingeti: „Pricoliciul îşi iţi capul prin despărţitura largă a buzunarului ca să-şi dea seama ce se întâmplă. Îl văzu pe Tase cum scoate de la cingătoare un soi de ghioagă cu măciulia ţintuită pe care o învârti de trei ori deasupra capului, apoi o aruncă vitejeşte în direcţia steiurilor de stâncă. Ghioaga spintecă aerul cu un şuierat ce semăna cu soneria telefonului mobil de mai devreme şi se tot duse hăt departe, spre munte.

În acel moment, bănuielile Pricoliciului au fost pe deplin confirmate. „Mare e, puternic e, cât şapte mănâncă, gogolani de aur are, buzdugan are… nu e om, e zmeu!“ îşi zise el înfiorându-se, căci nu se aştepta să întâlnească personaje de poveste care să se ascundă sub aparenţele unor oameni atât de obişnuiţi.

De-a lungul timpului, Pricoliciul observase de la distanţă şi alte făpturi de basm care păreau să fi renunţat de bună voie la puterile lor magice. Dacă ar fi avut curiozitatea să le citească declaraţiile, scrisorile deschise şi textele ideologice din paginile ziarelor, în loc să se uite doar la poze, ar fi aflat că în zilele noastre nimeni nu mai avea chef, de fapt, să-şi mai ia în serios povestea. Bucurându-se de o aparentă libertate pe care le-o dădea acum Basmul Comercial”.

Cam asa stau lucrurile in lumea in care se face contrabandă cu Apă Vie şi nu mai există fericire până la adânci bătrâneţi. Aici, chiar si Pricoliciul a uitat cine este. Nevoit să-şi părăsească grota, porneşte la drum şi ajunge să fie implicat în poveştile altora – iar în cele din urmă descoperă că nu poate scăpa de Sfârşit decât dacă înţelege în ce măsură se întreţese povestea lui cu iţele Basmului. Ceea ce va dorim si voua si copiiilor smART.

Daca vreti sa castigati volumul pentru smARTkid, va invitam la un concurs pe facebook, aici: https://www.facebook.com/atelieresmartkid/posts/1938836586138062

Succes si lectura placuta! Este smART sa citesti!

 

One Thought on “O istorie secretă a Ţării Vampirilor, de Adina Popescu: Un update pentru personajele din basmele copilariei lui smARTparent, special pentru smARTkid”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *