Caută
Close this search box.

Povestea noastră

Asociaţia 7 ARTE este o organizaţie non-profit infiinţată în august 2015 cu scopul de a promova cultura, mai ales în rândul copiilor şi adolescenţilor.

Nișată în zona promovării culturii scrise, asociația 7 ARTE folosește formule inovatoare prin care ajunge la publicul tânăr și crește interesul pentru lectură și carte, ca instrumente de cunoaștere, dezvoltare personală, acces la educație și catalizatoare pentru bunăstare personală și socială.

Am început cu cei mici

Construit pe nevoile reale ale unei societăți în care accesul la carte este limitat, iar analfabetismul (funcțional și nu numai) este în creștere, în septembrie 2015, s-a născut smARTkid, primul program amplu al Asociaţie 7 ARTE, prin care oferim copiilor și adolescenților accesul la cultură şi la educaţia non-formală, în completarea educaţiei formale, pe care nu o înlocuim.

Concret, prin smARTkid, 7 ARTE organizează ateliere creative, educative şi recreative pentru copii şi tineri deschise publicului din medii diverse, urban și rural, cu acces GRATUIT. De asemenea, suntem furnizori pentru gradinițe și școli private din mediul urban, și în acest fel ne susținem proiectele gratuite. Încă de la înfiinţare am oferit concepte unice, precum atelierele de lectură pentru copii cu invitați scriitori şi ilustratori de carte, în spaţii neconvenţionale, concepte care s-au dovedit un model de succes, preluat acum şi de alţi furnizori din piaţă. Acest lucru ne bucură pentru că, pe de o parte ne plasează în postura de inovatori, și pe de altă parte, arată o maturizare a ecosistemului cultural care a preluat modelele care funcționează și pot fi replicate cu succes. Suntem mândri că prin smARTkid am facilitat interacţiunea scriitorilor cu cei mici şi am schimbat mentalitatea în privinţa lansărilor de carte pentru copii. Știm că am reuşit cu ajutorul scriitorilor care au colaborat cu 7 ARTE chiar din primul an de activitate, susţinând viziunea noastra: Ciprian Măceşaru, Carmen Tiderle, Claudia Groza Lazăr, Alexandra Rusu, Mihaela Coșescu și Florin Bican, sunt câteva astfel de exemple. Anual, în luna martie, organizam ateliere în școli, biblioteci si librarii, pentru a celebra Luna Femeii prin lectură. Aducem in fata copiilor povestile unor femei remarcabile, cu biografii reale sau personaje literare, care pot fi considerate modele pentru orice generatie.

Din 2017 avem un parteneriat cu
SOS SATELE COPIILOR si EDUCAB

In virtutea acestor parteneriate am organizat caravane cu scriitori atat in comunitatea SOS SATELE COPIILOR cat si in comunitatile defavorizate din Valcea unde, prin intermediul bibiliotecilor partenere EDUCAB am ajuns la peste 300 de copiii si am donat cu ajutorul ARCCA peste 300 de volume noi de literatura contemporana pentru copii si adolescenţi, împreună cu rechizite (caiete, creioane colorate, etc). Autorii care fac parte din proiectele noastre sunt autori mainstream, dintre cei mai iubiti de copii si apreciati de critica literara. Din 2015 pana in prezent la atelierele 7 ARTE au participat, an de an, autori precum: Lavinia Braniste, Ioana Nicolaie, Carmen Tiderle, Mihaela Simina, Irina Georgescu, Mihaela Cosescu, Alexandra Rusu, Claudia Groza Lazăr, Cristina Andone, Ciprian Macesaru, Daniel Eberhat, Iulian Tănase, Andrei Crăciun, Vladimir Drăghia, Dan Mircea Cipariu, TO Bobe, Cristina Alexandru si doua autoare din Marea Britanie, Amber Lee Dodd si Claire Barker.

Afli mai mult despre programul nostru SmARTkid accesând site-ul dedicat

Am continuat cu poezia

În perioada pandemiei, activitatea 7 ARTE s-a reconfigurat și s-a extins din zona edicației prin cultură pentru copii și adolescenți, care presupunea aproape 100% prezență fizică, înspre alte zone ale culturii contemporane, care aveau nevoie de susținere și de promovare. Așa au luat naștere o serie de ințiative 7 ARTE, care au în centru promovarea poeziei contemporane către publicul larg. Am propus beneficiarilor produse culturale originale, care au rezultat din cooperarea unor echipe interdisciplinare, în care artiști din arii diferite: poeți, regizori, actori, muzicieni, fotografi, jurnaști au colaborat pentru a aduce poezia în viața de zi cu zi a oamenilor. O descriere a proiectelor 7 ARTE și a produselor culturale originale, realizate de 7 ARTE este disponibilă aici: ( punem link spre proiecte) si pe canalul de youtube 7 ARTE. Dacă doreşti să ne fii partener în proiecte, te rugam să ne scrii: liviarosca at gmail.com.
Despre noi 6

Misiune

Promovăm cultura
Asociația 7 ARTE susține educația prin cultură dezvoltând proiecte care facilitează accesul la artă și lectură, pentru o diversitate de comunități urbane și rurale.

Despre noi 7

Viziune

O lume în care accesul la lectură creează oportunități pentru indivizi și contribuie la dezvoltarea de comunități incluzive.

Despre noi 8

Valori

Ne propunem să stimulăm interesul pentru lectură și să promovăm literatura contemporană, implicând comunitățile în crearea de produse culturale și oferind alternative educaționale în medii defavorizate, zone izolate și persoanelor cu cerințe educaționale speciale.

Obiectivele noastre, pe termen scurt, sunt:

  • să creștem interesul tinerilor pentru lectură prin proiecte inovatoare și crearea de conținut multimedia.
  • să promovăm poezia contemporană organizând lecturi publice cu autorii contemporani de poezie.
  • să implicăm comunitățile beneficiare în crearea de produse culturale: antologii, cărți, conținut video, conținut multimedia, piese de teatru, muzică, etc.
  • să creăm oferte alternative de educație prin cultură pentru medii defavorizate, zone rurale izolate și pentru persoanele cu cerințe educaționale speciale (CES)