Caută
Close this search box.

Portofoliu

Proiectele 7Arte

#Poezie4D a fost o campanie de promovare a poeziei contemporane către publicul larg prin care s-au realizat bannere digitale cu poezie, 10 podcasturi cu autoare și autori de poezie, o expoziție foto cu portrete ale unor autori contemporani de poezie, ateliere de scriere creativă și un eveniment de lectură publică de poezie, precum și 10 videopoeme inspirate de poezia contemporană.

Videopoemele realizate pentru Asociația 7 ARTE, de regizorul Andrei Purcărea au fost proiectate în 2023 la Festivalul Internațional de Poezie București și la Festivalul Internațional de Literatură și Traducere Chișinău.

Playlistul disponibil aici: 

„Luna fetelor smART din cartile pentru copii” prezintă copiilor cu vârste între 4 și 11 ani personaje feminine din cărți, modele și antimodele, pentru a atrage atenția asupra stereotipurilor de gen, dar și pentru a stimula gândirea critică a copiilor și valori precum empatia, toleranța și diversitatea de opinii și de atitudini.

„La feminin.Videopoeme” este un proiect care a presupus realizarea de conținut multimedia pornind de la poezia contemporană scrisă de femei, scopul fiind acela de a promova opera poetelor contemporane și poezia ca formă de exprimare artistică. Bannere digitale cu poezie au fost postate constant, timp de 8 luni pe canalele de socializare 7 ARTE, Facebook și Instagram, iar videopoemele sunt disponibile pe canalul youtube al Asociației 7 ARTE și aici:

„Videopoeme. Poezie. Podcasturi” extinde publicul poeziei contemporane prin realizate de produse multimedia care sunt mai ușor accesibile publicului tânăr și prin care se dorește, pe de o parte promovarea poeziei contemporane, iar pe de altă parte, încurajarea colaborării dintre artiști diferiți: actori, regizori, jurnaliști, poeți și artiști vizuali, care împreună creează produse culturale noi, valoroase, pornind de la textul poetic.

Videopoemele realizate în proiect:

Poezia tare-n brand

Proiectul 7 ARTE, poezia „Tare-n brand” a venit ca un răspuns la o nevoie observată în proiectele noastre anterioare, desfășurate în rural și oreașe mici: lipsa totală de vizibilitate a poeziei contemporane.

Din sondajele pe care le-am făcut în școli din mediul urban (cu excepția Bucureștiului) și cu ajutorul bibliotecilor publice din orașe mici și din mediul rural, am realizat că profesorii și elevii nu știu nici măcar un nume de poet contemporan. În câteva rânduri ni s-au menționat numele lui Mirecea Dinescu și Ana Blandiana, iar despre Mircea Cărtărescu, nu se știe că este și poet. Concluzia noastră a fost că, pentru cei care nu pot numi un poet contemporan, nici nu există poezie contemporană.

Soluția imaginată de Asociația 7 ARTE a fost să oferim pentru un număr de 6 poeți contemporani instrumentele de care au nevoie pentru a-și construi mai departe brandul personal și a-și folosi vizibilitatea pentru a promova poezia contemporană.

În perioada iunie – noiembrie 2022 echipa 7 ARTE, alături de furnizori de servicii a oferit unui număr de 6 poeți servicii de banding și de educație pentru a-și putea face, după încheierea proiectului, autopromovare.

3 debutanți, aflați la primul volum de poezie și 3 autori mai puțin vizibili în spațiul public, cu mai mult de un volum de poezie publicat, dar premiați pentru activitatea lor poetică, au beneficiat de curs de branding personal, susținut de Anca Baniță, de sedință foto pentru portofoliul lor de autor si de ateliere cu editori, scriitori, agenți literari și psihologi, au lucrat la site-ul personal și la elemente de identitate vizuală precum logo-ul personal și template-uri pentru canalele de socializare alături de echipa 7 ARTE și de o agenție de branding vizual. Mai exact, au fost consiliați și au lucrat alături de agenția Shiny Pixel Design pentru următoarele  materiale de identitate vizuala:

– Logo și alegerea unei palete de culori

– Elemente de identitate vizuala pentru template-uri

– Concept vizual pentru social media și un template pentru postari în social media

– Semnătura email

– Website cu următoarea structură: 1. despre autor / biografie, 2. cărțile autorului, 3. cronici/ mass/media , 4. blog / stiri 5. Contact

Website-urile rezultate din proiect sunt:

www.mihaiivascu.ro , www.ioneliacristea.ro , www.danielastanescu.ro , www.ciprianmacesaru.ro , www.liviarosca.ro , www.oananinu.ro

„Ia. O poveste cusută”   este o campanie care marchează în fiecare an Ziua Internațională a Iei prin celebrarea cămășii tradiționale românești alături de copii, în ateliere de scris povești și de lucru manual. Copiii din mediul urban au aflat prin tehnici jurnalistice precum interviul, poveștile iilor pe care le au părinții acasă. Alături de trainerii smARTkid de la 7 ARTE, le-au prezentat în fața grupului și au participat la activități de ilustrație și cusut motive tradiționale. Copiii au primit și o carte editată de Asociația 7 ARTE: „O poveste cusută”, care este scrisă sub forma unei ghicitori de Livia Lucan-Arjoca și ilustrată de Marina Plantus. 

„O lună de lecturi suedeze” , proiect de promovare a literaturii suedeze pentru copii, realizat pentru Ambasada Suediei la București a constat în ateliere zilnice de lectură și creativitate, pe marginea unor cărți pentru copii, traduse din suedeze în limba română. Atelierele au fost realizate de trainerii smARTkid de la 7 ARTE și s-au desfășurat la Cărturești Verona.

„10 scriitori contemproani citesc pentru copii” – peste 200 de copii au făcut cunoștință cu scriitori contemporani în cadrul unor ateliere interactive cu scriitori contemporani

„Scriitori și cărți în sate”, o caravană cu scriitori care au susținut lecturi și ateliere de scriere creativă în 8 sate din judetul Vâlcea, în parteneriat cu școlile și bibliotecile rurale.

„Nu mi-e frică de lectură”, ateliere de scris și lectură cu scriitori contemporani, realizate în București la Teatrul Național.

„Este smART să citești” proiect de promovare a lecturii și al autorilor de literature pentru copii, în școli și bilioteci din București. La proiect participă scriitori contemporani și ilustratori de carte.

„SOS Lectura. Biblioterapie” este un proiect adresat publicurilor vulnerabile și copiilor cu cerințe educaționale speciale (CES), realizat în parteneriat cu SOS SATELE COPIILOR și consta în utilizarea lecturii cu scop terapeutic și de dezvoltare personală. Lista de lecturi și temele pentru ateliere au fost adaptate nevoilor de creștere și dezvoltare ale copiilor beneficiari. Se lucrează în permanență cu un psiholog care participă alături de trainerii 7 ARTE la ateliere pentru a oferi sprijin, evaluare și consiliere psihologică.

„Scriitori și cărți în sate”, a fost un proiect de educație prin lectura. Am organizat un turneu cu scriitori care au susținut lecturi și ateliere de scriere creativă în 8 sate din judetul Vâlcea, în parteneriat cu școlile și bibliotecile rurale. Beneficiari au fost peste 1000 de copii.

Proiecte 14

Poetic Podcast este un proiect de promovare a poeziei contemporane inițiat de Asociatia 7 ARTE, co-finanțat AFCN. Prin intermediul acestui podcast, moderat de jurnalistul și scriitorul Andrei Craciun în 2022 și de poeta Gabriela Feceoru în 2023, aducem în fața publicului tânăr, reprezentanți diverși ai poeziei contemporane: Robert Șerban, Gabriela Feceoru, Anda Docea, Livia Roșca (Lucan-Arjoca), Diana Epure, Cătălina Bălan, Florin Hălălău, Razvan Tupa, Andrei Zbîrnea, Radu Vancu, Andrei Vornicu, Șerban Mihalache, Marcel Vișa, Robert Vladu, Horia Marchean, Henriette Kemenes, Cătălina Stanislav, Hristina Doroftei, Simona Sigartău, Laura Cătălina Dragomir (Juverdeanu).

Proiecte 15