Dificila negocierea pentru cat mai putin timp la tableta, dar beneficiile jocului afara, in natura ar trebui sa te convinga sa faci acest efort…
Copiii care se joaca in natura isi dezvolta in mod armonios musculatura si coorodnarea motorie, au incredere in propriul corp pentru ca ii afla limitele si le depasesc, au un tonus fizic si psihic bun si o imunitate functionala.
Sa luam pe rand, 5 dintre beneficiile cele mai des asociate cu joaca celor mici afara, in natura.
Vederea mai buna
Un studiu publicat de Academia Americana de Oftalmologie sustine ca in cazul copiilor care petrec mai multe ore pe zi jucandu-se afara, riscul de a face miopie este mai mic. Mai exact, cu fiecare ora in plus de joaca in natura, saptamanal, riscul copilului de a facem miopie este mai mic cu 2%. Rezultatlee acestui studiu sunt confirmate de o alta cercetare, care propune joaca afara drept metoda de preventie pentru miopie. Detalii in plus sunt disponibile in limba engleza, aici, pe site-ul Reuters: http://www.reuters.com/article/us-health-children-myopia-outdoors-idUSKBN19W29Y
Dezvolta abilitatile de comunicare si relationare
La noi, locul de joaca este de multe ori o jungla si din cauza lipsei de educatie pe care o intalnesti acolo, te poti simti descurajat sa-ti duci copilul in parc. Dar, pe de alta parte, aceste locuri sunt oportunitati de dezvoltare pentru copilul tau. Interactiunile cu cei de aceeasi varsta, micile conflicte, simpatiile spontane, toate au un rol important in dezvoltarea lui emotionala, sociala si cognitiva.
Ajuta copiii cu deficit de atentie
Copii cu ADHD si cu forme usoare de deficit de atentie isi cresc focusul pentru activitatile curente atunci cand petrec mai mult timp la joaca afara, in activitati care implica un consum crescut de energie.
Reduce nivelul de stress
Activitatile in natura au de multe ori o latura sportiva, care aduce multiple beneficii nu doar din punct de vedere fizic, ci si psihic. Nivelul de enforfine creste, copiii au un tonus psihic bun si se odihnesc foarte bine atunci cand dorm dupa ce se joaca afara. Unele studii realizate in scoli speciale, asa numitele ‘scoli verzi”, in care copiii desfasoara majoritatea activitatilor din curicula, afara, in natura, arata ca acesti scolari au un nivel de stress mult mai mic comparative cu scolarii din invatamantul tipic.
Mai sanatosi datorita vitaminei soarelui
Sub actiunea razelor soarelui corpul produce vitamin D, implicata in mai multe procese foarte importante in organism. Cunoastem cu totii ca vitamin D ajuta la fixarea calciului in oase si ca atunci cand exista deficit se poate instala rahitismul. Totusi, atentie la arsurile solare. Pielea copiilor este foarte sensibila, iar 10 minute, cumulate pe durata unei zile, de expunere fara protectie, sunt suficiente pentru vitamina D necesara organismului celor mici.
Joc de vara doar pentru afara
`Stafeta cu apa` este un joc foarte amuzant pe care il poti propune copiilor vara in gradina. Copiii se aseaza in sir indian unul in spatele celuilalt. Primul copil din sir are un pahar plin cu apa. Ceilalti tin in mana pahare goale. Primul copil rastoarna, stand cu spatele, paharul cu apa, iar cel din spate trebuie sa prinda apa. Jocul se termina cand se consuma toata apa. Mai devreme sau mai tarziu, toti copiii se uda din cap pana-n picioare :).