Caută
Close this search box.

10 scriitori contemporani citesc copiilor intr-un proiect co-finatat de Administratia Fondului Cultural Roman (AFCN)

10 scriitori contemporani sunt invitati la atelierele de lectura smARTkid pentru a citi copiilor in fiecare sambata, in intervalul septembrie-noiembrie, de la ora 11,30 la KALEIDOSCOPE.BOOK.AREST.

Proiectul de educatie prin cultura “Ateliere de lectura SmARTkid cu scriitori contemporani” este destinat copiilor cu varste intre 6 si 12 ani. In lunile septembrie, octombrie si noiembrie, in fiecare sambata, cate un scriitor contemporan, 10 scriitori contemporani in total, vor sustine ateliere de lectura alaturi de trainerii Asociatiei 7 ARTE. Atelierele dureaza 1 ora si 30 de minute, sunt interactive si au o componenta de workshop (de arte vizuale si abilitati practice), care transforma lectura textelor literare intr-o activitate placuta, reconfortanta si asumata de catre copii.

In calitate de invitati, scriitorii le citesc copiilor, le raspund la intrebari, stimuleaza discutiile libere si ajuta la desfasurarea activitatilor de la atelier, sub coordonarea trainerilor Asociatiei 7 ARTE. Prezenta scriitorilor contemporani are ca scop, pe langa promovarea lecturii si a vanzarii de carte, promovarea literaturii contemporane, demistificarea statutului scriitorului si incurajarea lecturii in randul scolarilor mici, care trebuie sa devina cititorii de maine.

“Asociatia 7 ARTE crede ca, daca nu crestem cititori, nici nu vom avea cititori. Ei nu apar din senin, ci se formeaza datorita lecturilor de la varste mici, datorita interactiunilor placute care au loc in mediile in care se citeste, datorita perceptiei pozitive fata de lectura, privita ca un lucru relaxant, amuzant, interesant, nu obligatie scolara. Atentie, cititul este esential pentru procesul de invatare. Copiii care inteleg ceea ce citesc sunt cei care pot procesa si reda coerent informatiile lecturate. Din pacate, este o realitate romaneasca faptul ca 42% dintre elevii români sunt analfabeţi functional, dupa cum au indicat datele unui studiu facut public in 2016 de Centrul de Evaluare si Analize Educationale. Mai exact, studiul sustinea ca elevii de 15 ani stiu sa scrie si sa citeasca, dar nu inteleg ceea ce citesc”, explica Livia Lucan-Arjoca, coordonatorul proiectului  si Presedinte al Asociatiei 7 ARTE.

Proiectul “Ateliere de lectura SmARTkid cu scriitori contemporani”  a fost declarat castigator in sesiunea I de proiecte, 2017, categoria Educatie prin cultura, de catre Administratia Fondului Cultural National (AFCN).

“Proiectul acesta este CO-FINANTAT AFCN si raspunde celor 3 prioritati impuse de aceasta institutie promovand: dialogul cu creatorii, diversitatea si toleranta, precum si Centenarul Romaniei Moderne. Nominalizez cu mandrie si scriitorii invitati in proiect, cu rezerva ca pot interveni unele schimbari pe parcurs: CIPRIAN MACEŞARU, CRMEN TIDERLE, ANDRA ROTARU, MIHAELA COSESCU, DAN MIRCEA CIPARIU, VLADIMIR DRAGHIA, IOANA NICOLAE, ADELA CHIRICA, ANDREI CRACIUN, LAVINIA BRANISTE”, adauga  Livia Lucan-Arjoca, Presedintele Asociatiei 7 ARTE.

Beneficiarii proiectului, copiii cu varste intre 6 si 12 ani iau contact la ateliere cu 3 tipuri de texte: text literar contemporan, citit de un autor contemporan pentru incurajarea dialogului cu creatorii, un text inspirat de un adevar istoric, Unirea de la 1918, care inscrie atelierele in zona proiectelor care serbeaza Centenarul Romaniei Moderne si texte utilitare care promoveaza diversitatea, toleranta, spiritul civic.

Ateliere de lectura smARTkid cu scriitori contemporani completeaza educatia formala, fara sa o inlocuiasca si ajuta copiii sa isi foloseasca abilitatile astfel incat sa poata citi cursiv, intelege, interpreta si formula verbal sau in scris opinii pe o anumita tema sau despre lecturile citite.

Campania de teasing pentru acest proiect, care va fi lansat in luna septembrie, printr-un eveniment de deschidere, consta in filme video postate pe retelele de socializare de catre scriitori contemporani care raspund la intrebarile smARTkid si se prezinta copiilor. Filmele vor fi difuzate la evenimentul de lansare si la atelierele smARTkid, nu doar in perioada de derulare a proiectului, ci si la atelierele care vor urma dupa finalizarea  proiectului.

Proiectul de educatie prin cultura “Ateliere de lectura SmARTkid cu scriitori contemporani” este co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional, dar nu reprezinta in mod necesar pozitia Administratiei Fondului Cultural National. AFCN nu este responsabila de continutul proiectului sau de modul in care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt in intregime responsabilitea beneficiarului finatarii, respectiv Asociatia 7ARTE.

Asociatia 7 ARTE este organizatie non-profit infiintata in august 2015 care promoveaza educatia si cultura. SmArtkid este un proiect de educatie experientiala care consta in ateliere creative, educative si recreative pentru copii si tineri.

Distribuie prietenilor:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Articole recente

Urmărește-ne și pe:

Articole asemanatoare