Caută
Close this search box.

Cine este cel mai iubit PRINT din lume? „Toti oamenii mari au fost candva copii, dar unii dintre ei nu-si mai amintesc” – Micul Print, Antoine de Saint-Exupéry

Sa fie Printul William, sau simpaticul Print George? Poate deja legendarul Prince, care a inseamnat atat de mult pentru muzica? Ei bine, nu…Cel mai iubit print din lume este… MICUL PRINT – „Le petit prince” (de Antoine de Saint-Exupéry), baietelul cu parul auriu, eroul uneia dintre ele mai celebre si citite carti din lume!

Povestea plina de emotie, puritate si poezie a unui tanar „aparut” in desert, care se imprieteneste cu un pilot a fost tradusa in peste 250 de limbi si se vinde in aproape 2 milioane de exemplare, in fiecre an. Volumul MICUL PRINT a inspirat artisti de la Cairo pana la Helsinki, serii de televiziune, o opera, o piesa de teatru, un balet si chiar un muzeu din Japonia!

Cine este cel mai iubit PRINT din lume? „Toti oamenii mari au fost candva copii, dar unii dintre ei nu-si mai amintesc” - Micul Print, Antoine de Saint-Exupéry 1

Prima versiune animata a filmului Micul Print,  realizat in 2016, in regia lui Mark Osborne (Kung Fu Panda) cu Jeff Bridges, Rachel McAdams si Paul Rudd, alaturi de alti actori talentati de la Hollywood, a primit toate laudele la Festivalul de Film de la Cannes, in luna mai, si a inregistrat recorduri de incasari in Franta, unde a rulat prima data.

In urma cu 73 de ani, la inceputul lunii august, la un an dupa ce Micul Print a fost publicat pentru prima oara, autorul (totdata si ilustratorul cartii) a disparut in eter.

Ce s-a intamplat cu directorul de aeroporturi  din Sahara, scriitorul Antoine de Saint-Exupéry?

S-a nascut in 1900 cu numele Antoine Marie Jean-Baptiste Roger, Vicomte de Saint Exupéry, intr-o familie cu radacini aristrocrate, dar care avea mai mult stil si atitudine, decat bani, si un castel idilic in care Antoine a crescut, plin de vise, scriind poezii, dar si cu obsesia unei noi inventii miraculoase: avionul.

Ca adult si-a implinit visul si a atins cerul. Din 1926, Saint-Exupéry lucreaza ca pilot pentru compania Latécoère din Tolouse. In aceasta perioada distribuia scrisori in toata Franta, Spania si Africa de Nord. A fost pilot pionier al aviatiei postale franceze: a zburat dupa planuri primitive in avioane dotate rudimentar, fara radio, prin desertul Sahara si prin muntii Anzi. In acelasi an, 1926 devine director al aeroportului Cap Juby din Rio de Oro, o regiune din Sahara. Fire deschisa si umanista, Antoine ajunge in scurt timp prieten cu autoritatile spaniole si arabii din regiune. Relatiile sale stranse cu ambele tabere il ajuta sa medieze disputele dintre arabi si spanioli si sa-i salveze pe pilotii rataciti in vastul desert.

Cine este cel mai iubit PRINT din lume? „Toti oamenii mari au fost candva copii, dar unii dintre ei nu-si mai amintesc” - Micul Print, Antoine de Saint-Exupéry 2

In 1929 isi publica primul roman, Courrier Sud (Curierul de Sud), apoi la scurt timp se muta in America de Sud, unde devine directorul companiei aeriene de transport Aeroposta Argentina. Alaturi de el se mai afla Henri Guillaumet, un alt pionier al aviatiei franceze. Cum isi gaseste alinare si refugiu in scris, doi ani mai tarziu, Saint-Exupéry publica cel de-al doilea roman, Vol de Nuit (Zbor de noapte), premiat cu Prix Femina, o prestigioasa distinctie a literaturii franceze.

La scurt timp dupa publicare, se casatoreste cu Consuelo Suncin, vaduva lui Enrique Gómez Carillo, un jurnalist si diplomat guatemalez. Consuelo era, printre altele, o cunoscuta membra a unui cerc de literati ilustri, printre care se numarau scriitorul belgian, laureat al premiului Nobel, Maurice Maeterlinck si romancierul, poetul si dramaturgul italian Gabriele D’Annunzio.

Succesul incepuse sa-i dea tarcoale lui Antoine de Saint-Exupéry, astfel incat, in anul 1933, studiourile de la Hollywood ecranizeaza romanul sau Zbor de noapte, in filmul omonim in care joaca staruri de epoca, precum actorii John si Lionel Barrymore, Clark Gable, Myrna Loy si Helen Hayes.

Prabusiri si accidente

In timpul unui zbor deasupra Saharei, avionul in care se afla impreuna cu amicul sau André Prévot se prabuseste, iar temerarul aviator-scriitor rataceste cateva zile prin neinduratorul desert, pana cand este reperat si salvat de o caravana de beduini. Un an mai tarziu se intoarce la zbor. Isi cumpara un avion marca Caudron Simon si se prabuseste iarasi, de data aceasta in Guatemala.

Accidentul a fost serios, iar Saint-Exupéry a suferit rani destul de grave. Din fericire, in aceasta perioada, volumul de memorii Terre des hommes (Tinutul barbatilor) despre aventurile sale din America de Sud si Sahara este premiat in Franta natala, precum si in Statele Unite.

Intre 1939-1940 Saint-Exupéry se inroleaza si face misiuni de recunoastere pentru Armata Franceza. Ulterior, in fata tavalugului german, se refugiaza in New York, unde duce o campanie pentru a-i convinge pe americani sa intre in razboi de partea Aliatilor.

Guvernul de la Vichy il numeste membru al Consiliului National, functie pe care Saint-Exupéry nu o primeste. Cu toate ca a fost un oponent fervent al fortelor germane care i-au ocupat tara, a primit destule critici pentru ca nu ar fi sprijinit mai mult fortele armate conduse de generalul Charles de Gaulle.

„Numai cu inima poti vedea bine, lucrurile esentiale raman ascunse ochilor” (Motto-ul romanului Micul Print)

In anul 1943, sub ororile celui mai cumplit razboi pe care il cunoscuse omenirea, Saint-Exupéry daruia, in egala masura contemporanilor sai si generatiilor urmatoare, opera sa de geniu, povestea Micului Print. Povestea poate fi considerata o inspirata nuvela pentru copii, dar care este destinata in egala masura si celor mari.

Succesul cartii a fost si este enorm, Micul Print fiind considerata cea mai bine vanduta carte din lume dupa Biblie si Das Kapital a lui Karl Marx!

Micul Print, Antoine de Saint-Exupéry, pilot de razboi

Cum fortele Aliatilor aveau nevoie de piloti experimentati, escadrila sa de avioane de recunoastere a fost reconstituita, iar Saint-Exupéry a dorit din tot sufletul sa faca parte din ea, in ciuda parerii ofiterilor sai superiori, care considerau ca ranile il pot impiedica sa piloteze. Fire altruista si expansiva, Antoine nu i-a ascultat…

In luna iulie a anului 1944, Saint-Exupéry a fost programat pentru unul dintre ultimele sale zboruri de recunoastere. Pe 31 iulie a decolat de la baza aeriana din Borgo, Corsica, spre regiunea Grenoble din sudul Frantei. Misiunea sa consta in efectuarea de fotografii de recunoastere. Avionul sau, un Lockheed P-38 Lighting, avea insa sa dispara in decursul aceleiasi zile. Escadrila sa a fost nevoita sa-l declare disparut definitiv pe data de 8 septembrie a aceluiasi an.

In perioada urmatoare s-a speculat ca Saint-Exupéry a fost doborat deasupra Mediteranei de catre un avion de vanatoare german sau a avut un accident de zbor, iar unele voci au insinuat chiar ca s-ar fi sinucis.

Saint-Exupéry a lasat neterminata o ultima carte, Citadela, care avea sa fie publicata postum in Franta, in anul 1948. Misterul mortii sale a continuat sa persiste. Nici astazi nu se cunosc circumstantele in care s-a petrecut trecerea in nefiinta a celui considerat de multi drept cel mai mari scriitor francez al secolului XX.

O bratara in Marea Mediterana…

In 1998, un pescar francez, pe numele lui Jean-Claude Bianco, pescuia in apropiere de Marsilia. Cum la orizont aparusera nori negri de furtuna, omul si-a recuperat rapid plasa atasata micii sale ambarcatiuni de pescuit. Dar nu mica i-a fost surpriza cand a vazut ce „prinsese”. Incurcata in ochiurile plasei, se zarea o bratara metalica pe care era gravat ceva. Jean-Claude, a citit cu atentie si, pentru o clipa, nu si-a crezut ochilor. Pe metalul bratarii se zarea clar numele posesorului, „Antoine de Saint-Exupéry”. Pescarul era convins ca daduse peste bratara personala a marelui scriitor francez disparut in apele Mediteranei.

Cine este cel mai iubit PRINT din lume? „Toti oamenii mari au fost candva copii, dar unii dintre ei nu-si mai amintesc” - Micul Print, Antoine de Saint-Exupéry 3

Specialistii francezi care au analizat ulterior bratara au declarat ca era, intr-adevar, o bratara veche, din perioada in care traise Antoine, dar erau convinsi ca obiectul era unul fals, o copie reusita, in cel mai bun caz.

Cazul a fost uitat pana in momentul in care un scafandru care lucra in zona unde Bianco descoperise bratara a revenit la suprafata apei cu o veste surprinzatoare: Pe fundul marii trona, incremenita intre timp si ape, epava unui avion de epoca. Era un avion de recunoastere din perioada celui de-al Doilea Razboi Mondial.

Tocmai fusese descoperit avionul in care intrase in nefiinta autorul francez si pilotul pasionat Antoine de Saint-Exupéry, cel care, in anul 1943, daruise omenirii de atunci si generatiilor de copii care urmau sa vina una dintre cele mai frumoase carti scrise vreodata. Iar bratara era intr-adevar a lui…

Oare l-a ucis un fan al scrisului sau?

In octombrie 2003, din largul marii, in dreptul Marsiliei au fost scoase la suprafata fragmente ale avionului, care au putut sa fie identificate fara dubiu ca apartinand avionului cu care zburase Saint-Exupéry.

Scafandrul Luc Vanrell a reusit sa localizeze si sa identifice resturile avionului lui Saint-Exupéry scufundat in Mediterana. Dupa ce vestea descoperirii epavei avionului marelui scriitor a ajuns la toate agentiile de presa, Horst Rippert, acum un veteran din cel de-al doilea Razboi Mondial si fost pilot de interceptare si vanatoare in cadrul celebrei Luftwaffe, a declarat ca, probabil, el este cel care a doborat avionul si l-a trimis in nefiinta pe Saint-Exupéry.

In interviul care a urmat, Horst Rippert a mai declarat presei ca in acele vremuri se numara printre tinerii care citeau cu aviditate cartile lui Saint-Exupéry si nu si-a inchipuit niciodata ca el a fost cel care si-a ucis idolul literar. In plus, a sustinut ca, daca ar fi stiut cine pilota avionul de recunoastere in acea zi fatidica, sub nicio forma nu ar fi deschis focul asupra avionului scriitorului. Puteti citi o stire Reuters, pe aceasta tema aici

Cu toate acestea, evidentele militare din acea zi, precum si interviurile ulterioare cu alti piloti supravietuitori din Luftwaffe, pun sub semnul intrebarii declaratiile lui Rippert.

Examinarile detaliate ale ramasitelor avionului au confirmat identitatea dupa numarul si seria sa, dar nu au gasit nicio urma de gloante pe fuselajul acestuia. Scafandrul Luc Vanrell are propria sa ipoteza, conform careia Antoine de Saint-Exupéry s-ar fi prabusit intentionat cu avionul in Mediterana.

Castiga volumul Micul Print!

Adevarata cauza a mortii scriitorului este si astazi un mister de nedezlegat, dar Micul Print ramane una dintre cartile esentiale ale copilariei tuturor.

Cine este cel mai iubit PRINT din lume? „Toti oamenii mari au fost candva copii, dar unii dintre ei nu-si mai amintesc” - Micul Print, Antoine de Saint-Exupéry 4

Daca nu ati citit-o inca, cititi-o. Raspundeti la intreabarea concursului nostru de pe pagina de facebook smARTkid si castigati pentru voi si pentru copilul vostru smART volumul „Micul print”.

Veti invata ca „Numai cu inima poti vedea bine, lucrurile esentiale raman ascunse ochilor“, iar pentru a fi fericit….„ajunge sa te gandesti ca undeva, printre milioane de stele, exista fiinta iubita“ 😊.

Succes!

Distribuie prietenilor:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Articole asemanatoare