Principesa Ileana a fost un copil foarte iubit. Regina Maria și-a dat seama că principeasa Ileana i-a preluat atât calitățile fizice, cât și pe cele de caracter. Sau, poate că iubirea celor din jur au determinat-o pe Ileana să fie tot timpul la înălțimea așteptărilor.
Alături de Regina Maria lucrat în spitalele de campanie
Al 5-lea copil al Reginei Maria, Ileana a rămas cel mai mic vlăstar al cuplului regal după dispariția frățiorului ei, Mircea. Moartea acestuia s-a suprapus cu altă profundă suferință a familiei regale – părăsirea Capitalei, inclusiv a micului mormânt al lui Mircea, după ce trupele germane ocupaseră Bucureștiul. Însoțindu-și părinții la Iași, unde s-a retras toată conducerea statului, copila de șapte ani a suportat cu stoicism privațiunile, ba, mai mult, și-a însoțit și ajutat mama care s-a implicat în organizarea spitalelor de campanie. A fost alături de Regina Maria în spitalele de campanie și a ajutat la îngrijirea și răniților de război, stârnind admirația celor care o cunoșteau, inclusiv a tânărului Ion Antonescu, pe atunci aghiotantul mareșalului Prezan.
Loială fratelui ei, Regele Carol
În copilărie, principesa a fost foarte atașată de Carol, fratele ei cel mai mare. Sentimentele ei nu au pălit nici atunci când el a fost dezmoștenit și trimis în străinătate. În schimb, Carol, după ce a revenit în țară și a urcat pe tron, nu a avut nicio reținere în a le impune atât reginei Maria, cât și principesei Ileana – amândouă extrem de îndrăgite de popor -, o viață retrasă, ca să nu împartă cu ele iubirea publicului. Carol a fost fericit că sora lui s-a căsătorit cu arhiducele Austriei și urma să plece din țară.
Cu arhiducele Anton al Austriei, Ileana a avut șase copii
Între Ileana și Anton a fost o iubire autentică. După cununia care a avut loc în iulie 1931, la Sinaia, tânărul cuplu s-a instalat în Austria, lângă Viena. Aici au cumpărat și restaurat un palat vechi de patru secole. La Sonnberg au trăit câțiva ani de fericire, timp în care s-au născut cei șase copii ai lor. După începerea celui de-al Doilea Război Mondial, Ileana și-a pus propria viață între paranteze și și-atransformat palatul în spital de campanie. Când Hitler, care anexase Austria, a decis să-i scoată din rândul ofițerilor pe toți reprezentanții familiilor aristocratice, Ileana și Anton au decis să vină în România, împreună cu cei șase copii.
Principesa ileana, bucătăreasă la cantina soldaților
În țară, principesa s-a stabilit cu familia la Bran. Și-a trimis copiii la școală, iar ea a muncit la o cantină pentru soldați, apoi a organizat un spital sub egida crucii Roșii. După 23 august, soțului său, arhiducelui Anton, și altor germani din suita lor li s-a interzis să mai părăsească Branul, fiind plasați în arest la domiciliu.
Inițial, noul guvern îi ceruse Regelui Mihai trimiterea lor în lagăr, dar regele refuzase. Chiar și în aceste condiții, ea nu a încetat munca în folosul celor răniți sau celor urmăriți de regimul comunist. I-a ascuns, ba chiar a negociat cu membrii guvernului condiții mai blânde de detenție pentru cei condamnați politic. Însă a venit ziua în care a trebuit să se ocupe de plecarea propriei familii, după abdicarea regelui Mihai. La începutul lui ianuarie 1948, a părăsit Branul, urmând să se alăture celorlalți membri ai familiei regale, la Sinaia. Pe drum, au rămas înzăpeziți, lângă Tohani, sat considerat „roșu“.
Principesa a cerut ajutor localnicilor, iar aceștia i l-au dat, fără ezitare, spunându-i:„Vedeți, nici pământul nu vă lasă să plecați. Mai avem, însă, o rugăminte la dumneavoastră: Vreți să îngenuncheați cu noi ca să spunem o rugăciune pentru rege și pentru țară și pentru ca să vă reîntoarceți?”.
La Buenos Aires i-a ajutat pe refugiații politic din România
Un pumn de pământ drag, românesc, pus într-o casetă, a însoțit-o pretutindeni: în Elveția, în Argentina și în SUA. La Buenos Aires, a întemeiat un cămin pentru refugiații politic din România, numit „Regina Maria”. Pretutindeni, a ținut conferințe despre soarta românilor. În 1959, îndurerată de moartea fiicei ei, Maria Ileana, dispărută într-un accident de avion, principesa a intrat într-o nouă etapă a vieții.
A murit după ce a revăzut România. Copiii ei au moștenit Castelul Bran
După doi ani de la moartea fiicei ei, a decis să se călugărească și a plecat la o mănăstire ortodoxă din Franța. Devenită Maica Alexandra, revine în SUA, unde preia conducerea unei mănăstiri din Pennsylvania.
Stareța Alexandra a revenit în România în 1990 și s-a întâlnit cu foști prieteni, a vizitat Curtea de Argeș și castelul Bran. A fost extrem de emoționată de căldura cu care a fost întâmpinată și de faptul că oamenii i-au spus „domniță“, apelativul cu care i se adresa lumea, cu decenii în urmă. Cinci luni după vizita în țară, maica Alexandra a murit, ca urmare a complicațiilor apărute după ce a căzut în chilia ei. Trei dintre copiii principesei Ileana – Dominic, Alexandra și Maria Magdalena – trăiesc încă și au intrat în urmă cu zece ani în posesia castelului Bran, atât de iubit de mama lor Ileana și de bunica lor, Maria.