Caută
Close this search box.

Nativii digital cresc la tine in casa. Ce stii despre ei? #borndigital

Ai auzit “sunetul viitorului”? Nu este tocmai o metafora, dar voi reveni la asta.  Nativii digital cresc la tine in casa. Ce stii despre ei? #borndigital 1

In discutiile noastre de seara, cand incerc sa aflu cat mai multe despre ceea ce gandeste si traieste copilul meu primesc „bonus” si o multime de informatii despre tehnologie pe care, recunosc,  imi este greu sa le urmaresc.

Sa fie clar, nu are acces la cele mai noi gadgeturi, ba din contra, foloseste un NOKIA vechi, cu functii basic, util pentru situatii “de criza”, dar, cu toate acestea, poate „citi la prima vedere” orice dispozitiv smartphone si orice aplicatie noua, utilizand doar intuitia. Este consilierul meu numarul unu cand nu ma descurc  prin configurari sau cand vreau sa stiu ce face o aplicatie. Cred ca stiti ce spun pentru ca nu este o exceptie, si ai vostri sunt asa.

De la el aflu istoria fascinanta a unor proiecte tehnologice moarte si ingropate inainte ca eu sa aud macar de ele, precum Vine, despre care mi-a spus ca a fost scena unde s-au “antrenat” o multime de vloggeri care acum sunt nume mari pe youtube;  el este la curent cu trendurile din tehnologie si  invata in mod curent folosind “search”-ul.  Ca sa va faceti o idee, merita sa mentionez ca vorbeste engleza excelent si ca tot ce am cheltuit pentru asta a fost abonamentul la internet.

Pe de alta parte, faptul ca afla tot ce are nevoie cu un simplu search, fara sa ma intrebe, faptul ca imi vorbeste cu pasiune despre lucruri pe nu le inteleg, ca trebuie sa trec prin tot acest “intro” tehnologic pentru a ajunge la discutia confortabila pentru mine in care imi spune “ce ii place la Iasmina” (daca mai reusim sa ajungem la Iasmina….) ma umple de anxietati.  Simt de multe ori ca nu stiu pe ce butoane sa apas ca sa ajung la EL.  Ca EL este DIGITAL iar eu sunt PREISTORIA care inca descopera  INSTAGRAM si se bucura de KYGO in timp ce copilul meu asculta  MIKU HATSUNE, vocea viitorului, un #vocaloid dezvoltat de Crypton Future Media care sustine concerte live….

In seara in care copilul mi-a facut cunostinta cu Miku, despre care eu habar nu aveam ca exista, am adormit tare greu … Sa o luam incet…Miku Hatsune, in japoneza,   初音ミク, este o voce (a actritei SAKI FUJITA) modificata pe sintetizator, atribuita unui personaj feminin precum cele din anime-uri, de fapt, o cantareata, o vedeta digitala si virtuala, in toata regula.

Ea sustine deja concerte cu mii de persoane, unde apare ca proiectie holografica, alaturi de un band format din persoane reale. Urmatorul concert al lui Miku Hatsune este pe 29 iunie 2018, in Los Angeles, US, la Microsoft Theater, iar biletele costa intre 49 $ si 150 $. O lista completa a concertelor din 2018 ale acestui vocaloid este aici: https://www.songkick.com/artists/2726386-hatsune-miku

Te invit sa iti faci putin timp pentru MIKU. Ea canta, danseaza si interactioneaza cu publicul de la concert, in video-ul de mai jos.

https://www.youtube.com/watch?v=jhl5afLEKdo

Dupa ce am vazut video-ul pe care mi l-a aratat Andrei m-am simtit uimita si tentata sa judec… „ce prostie sa mergi la un concert cu o holograma, nu e ca si cand te uiti la televizor???”  Dar eu chiar sunt PREISTORIA care a trimis faxuri, care a avut pager, telefon mobil doar pentru a da #beep, msn si yahoo messenger, care n-a crezut in blog si Facebook ….

Nativii digital cresc la tine in casa. Ce stii despre ei? #borndigital 2M-am repliat si l-am intrebat daca ar putea imagina o holograma, ce ar crea? Mi-a povestit, dar asta ramane intre noi :). Apoi l-am intrebat daca ar chema o holograma la atelierlee smARTkid de lectura, cine ar fi? A vrut-o pe autoarea lui HARRY POTTER.  Raspunsul acesta a fost linistitor pentru ca uite, autoarea lui Harry Potter este „contemporana”  in mintea digitala a copilului meu cu Miku Hatsune, si asa va ramane 🙂 .

Care sunt povestile pe care le spun acesti copii? Adu-i la atelierele de lectura  „1o scriitori contemporani citesc pentru smARtkid”, editia 2018. Aici este Facebook Event unde sunt mai multe detalii despre activitati, program si locul de desfasurare: https://web.facebook.com/events/1212402575559082/

Scriitorii si povestea sunt chei potrivite sa ne deschida usile, sa obtinem acces catre mintea si sufletul copiilor nostri, #borndigital!

Va asteptam sa exploram!

Livia, de la 7 ARTE

Distribuie prietenilor:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Articole recente

Urmărește-ne și pe:

Articole asemanatoare