Caută
Close this search box.

Cum sa cresc un copil pentru lumea de maine, pe care nici eu nu o cunosc?

V-ati intrebat, poate, si voi… V-a luat poate si pe voi tsunami-ul inovatiilor care nu se mai opresc si care interfereaza cu traiul nostru zilnic. Teama ca n-o sa mai putem aprinde lumina fara sa folosim o aplicatie, dar mai ales, teama ca in lumea aceasta in care totul evolueaza atat de rapid, ne crestem copiii destul de asemanator modului in care o faceau si parintii nostri.

In ultimii ani am fost implicata in mai multe proiecte de promovare a inovatiei si, implicit, am fost expusa la informatii care, pentru multi, pareau pura fantezie. Și totusi, proiecte despre care auzeam acum 4 ani (si ma lasau cu gura cascata), acum sunt in stadiul de prototip. Am invatat in toata aceasta perioada ca aceia care anticipeaza nevoile lumii de maine, vizionarii, au cel mai mult de castigat. Poate va intrebati de ce va vorbesc despre asta in contextul smARTkid de la 7 ARTE.

Pentru ca atunci cand ne educam copiii incercam sa ii formam pentru a face fata si a intelege nu doar lumea de azi, ci si lumea de maine, aceea in care ei vor fi adulti. Pentru ca orice parinte vrea sa anticipeze, vrea sa stie ce tip de educatie sa ofere, ce tip de abilitati sa dezvolte, ce se va cere pe piata muncii cand copilul lui va fi mare. Iar acest lucru este din ce in se mai greu acum, cand inovatia este un trend naucitor in toate domeniile.

Unde ar trebui sa ne uitam? De ce anume ar trebui sa tinem cont? Cel mai bine ar fi daca ne-am uita la ei, la smARTkids. O parte din raspunsuri sunt acolo, in modul lor de a gandi, atat de dificil si de „criptat” pentru noi, in deschiderea lor „globala” data de canalele de socializare care nu au granite nationale, in mirarea lor atunci cand nu inteleg cum gandesc parintii, in „superficialitatea” cu care trateaza anumite subiecte de care, poate, nici noi nu ar trebui sa ne mai agatam si pe care, poate nu ar mai fi nevoie sa insistam.

Si la noi at trebui ne uitam si sa ne invingem teama ca nu avem solutii pentru toate problemele actuale si viitoare ale copiilor nostri. Pana la urma, suntem doar niste parinti care pot gresi, asa cum se intampla intotdeauna si dintotdeauna in relatia parinte copil. Ca pana la urma, nici parintii nostri nu au avut solutii pentru toate problemele noastre si asta nu a fost, neaparat, un lucru rau.

Despre lumea de maine, a coloniilor pe Luna si a unei Antartici populate, care este toata lumea copiilor smART, si care se construieste de astazi, puteti citi daca sunteti curiosi, aici: https://leonard.vinci.com/de-la-terre-la-lune-construire-et-habiter-lextreme/?utm_source=Abonn%C3%A9s+newsletter+Leonard&utm_campaign=c9db3447b0-EMAIL_CAMPAIGN_2018_07_09_BuidingBeyond&utm_medium=email&utm_term=0_ce64e072f3-c9db3447b0-89289917

Livia, de la 7 ARTE.

Distribuie prietenilor:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Articole asemanatoare