Caută
Close this search box.

Liana, trainer smARTkid: „In spatele oricarui copil mai putin cooperant sau mai agitat, sta o cauza. Daca elimini cauza, ai rezolvat problema”

7 / 100

Liana Anton-Hainarosie este trainer SmARTkid de un an, dar Liana, trainer smARTkid: "In spatele oricarui copil mai putin cooperant sau mai agitat, sta o cauza. Daca elimini cauza, ai rezolvat problema" 1SmARTparent de 4 ani,  de cand fetita ei a inceput sa vina la  atelierele de lectura organizate de Asociatia 7 ARTE. Beneficiile expunerii la astfel de ateliere au fost explicate pe larg de Liana in interviul de mai jos.

Descrie-te in 3 cuvinte…

Energica, dedicata scopului propus, joviala.

Ce te-a determinat sa devii trainer SmARTKid?

Implicarea mea in proiectul SmARTkid a inceput in calitate de parinte. Am participat la ateliere alaturi de Ade – fiica mea, acum in varsta de 7 ani. Ade a fost cucerita foarte usor de Livia, Mariana si Claudia si incantata de activitatile la care lua parte.

Liana, trainer smARTkid: "In spatele oricarui copil mai putin cooperant sau mai agitat, sta o cauza. Daca elimini cauza, ai rezolvat problema" 2Pentru Ade, care pe vremea aceea nu era inscrisa la gradinita si nici nu stia sa citeasca, au contat foarte mult interactiunea cu ceilalti copii, dar si cu lectura. Am vazut ulterior ca atitudinea ei fata de lectura a fost mereu una pozitiva, cartile nu au reprezentat niciodata un Bau-Bau pentru ea. De asemenea, a exersat mentinerea atentiei, lucru deloc usor pentru copii (dar tare dorit de noi, parintii), ca sa nu mai vorbim despre redarea informatiei si stimularea imaginatiei si a creativitatii. Nu in ultimul rand, Ade a reinceput sa vorbeasca liber de fata cu ceilalti, in conditiile in care la un moment dat refuza constant s-o mai faca. Asa a ajuns sa-i impresioneze pe Alice Cavaleru si pe Horatiu Malaele…

Liana, trainer smARTkid: "In spatele oricarui copil mai putin cooperant sau mai agitat, sta o cauza. Daca elimini cauza, ai rezolvat problema" 3In afara de observatiile mele vizavi de educatia Adelinei, implicarea mea in cadrul proiectului SmARTkid este datorata faptului ca lumea copiilor ma fascineaza pur si simplu.

Atelierele cu copiii de sambata au fost momentul meu de incarcare energetica dupa o saptamana derulata intr-o lume agitata impreuna cu adultii.

Copiii, prin inocenta lor, reusesc sa-ti estompeze starile mai putin placute. Nimic nu se compara cu parerile lor pure, rasetele si sunetele de uimire! Iar cand toate au in spate si o poveste, reusita este garantata!

A lucra cu copiii te apropie de fondul tau uman! Iti suscita sensibilitatea – peste care se asaza praful uneori, creativitatea “omorata” de gandurile de promovare, treburi casnice si facturi, dar si rabdarea – care in viitor este posibil sa dispara din DEX. 

Cat de mult conteaza educatia nonformala pentru dezvoltarea copiilor?

Orice expunere a copiilor la activitati dincolo de peretii scolii sunt piese de puzzle care contribuie la dezvoltarea lor. Cu cat mai multe piese, cu atat puzzle-ul este mai complex.

Ai facut parte din echipa de proiect „10 scriitori contemporani citesc pentru smARTkid”. Cum a fost  colaborarea cu scriitorii, copiii, parintii?

La atelierele SmARTkid se “lucreaza” ca in familie, fiecare sustine pe fiecare. De la scriitori si traineri care incurajeaza comunicarea copiilor, la parinti care se implica activ in desfasurarea atelierului. Am avut cazuri de parinti care au fost adusi la atelier mai devreme de copii pentru a incerca alaturi de noi sa aranjeze spatiul, sa aseze materialele pentru activitatile practice. Parintii SmArtkid ne-au oferit de fiecare data motive sa zambim si ne-au girat cu increderea si aprecierea lor.

In ceea ce-i priveste pe scriitori, pe multi i-as lua acasa!

Referitor la copii, sunt de parere ca, in spatele oricarui copil mai putin cooperant sau mai agitat, sta o cauza. Daca elimini cauza, ai rezolvat problema. Nu am avut insa “cauze”, copiii nostri au fost cu adevarat deosebiti!

Cea mai frumoasa amintire de la atelierele SmARTkid?

Am multe amintiri frumoase de la ateliere. Preferata mea este cea cu Zara, pe care am descoperit-o printre rafturile cu carti de la Librarium TNB. Mama ei mi-a adresat o intrebare si asa am intrat in vorba. Zara era langa ea. Ochii ei mari si curiosi parca asteptau s-o intreb ceva. “Iti place sa citesti?” a fost intrebarea mea. Iar de acolo ne-am imprietenit. Zara este o copila extrem de sensibila, cu calitati artistice deosebite, dar, care la fel ca multi dintre noi, nu agreeaza sa-i fie impuse lucruri, respectiv lecturi. I-am propus Zarei sa-si foloseaca talentul artistic si sa incerce sa faca propriile ilustratii ale lecturii prezentate la atelier. Mama Zarei i-a cumparat doua carti in acea sambata. Zara a venit saptamana urmatoare la mine cu un zambet strengar. A tinut sa-mi spuna ca a citit una dintre carti si urmeaza a doua. Desi eu am primit multumirile din partea mamei Zarei, tin sa le multumesc eu lor!

Amintirea ta preferata din copilarie?

Amintirile mele preferate din copilarie tin de familia mea. Am doi frati gemeni si va dati seama ca distractia nu a lipsit de la noi din casa. Imi lipseste insa enorm mama, care s-a stins, si al carui deodorant Farmec, care ma trezea, il simt si acum.

Cum definesti un copil smart?

Un copil smart este capabil sa se adapteze oricarei situatii. Adaptabilitatea este, dupa parerea mea, cea mai mare dovada de inteligenta!

Distribuie prietenilor:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Un răspuns

Articole recente

Urmărește-ne și pe:

Articole asemanatoare