Ceva magic s-a întâmplat la atelierele din seria „10 scriitori contemporani citesc pentru smARTkid”, proiect co-finatat de Administratia Fondului Cultural Roman.
La fiecare atelier de lectura, alături de copiii smart au fost și smart baby :). Frățiori ai copiilor mari, sau pur si simplu bebeluși aduși de mămici special să îi expună la lectura în public și la socializarea cu alți copii.
Mesajele pe care ni le-au trimis mămicile când s-au înscris la atelier au fost înduioșătoare. Cereau voie, timid, să vină cu cei mici și ne asigurau că vor face tot ce le stă în putință ca bebelușii să nu deranjeze, iar dacă se va întâmpla asta, ne promiteau că vor pleca imediat.
În loc să „toleram” bebelușii la ateliere și să ne îngrijorăm că ar putea deranja activitățile, noi ne-am bucurat enorm pentru prezența lor. De aceea, iată, le transformăm în exemple și vom aduce în acest articol câteva argumente care să demonstreze, dacă mai este cazul, că lecturile pentru bebeluși nu sunt un moft, ci o șansă în plus pe care o oferiți copiilor voștri.
Oare înțelege ceea ce-i citesc?
Poate că nu înțelege, dar nici nu este cazul să așteptăm până când o va face. Când îi citim bebelușului cu voce tare, contribuim la stimularea lui cerebrală, ceea ce conduce la dezvoltarea globală, dar atingem și niște obiective specifice:
- Îl determinăm să intuiască importanța comunicării și grăbim în acest fel nevoia celor mici de a vorbi
- Introducem concepte precum numerele, literele, culorile și formele într-o manieră structurată
- Este dovedit că până la un an, bebelușii învață toate sunetele de care au nevoie pentru a pronunța cuvintele, deci cu cât sunt mai mult expuși la limbaj, cu atât vor învăța mai repede să vorbească
- Le încurajăm curiozitatea oferind informații despre lumea din jur
De ce le face bine lectura?
Faptul că aud vorbindu-se, iar creierul lor încearcă să proceseze această informație reprezintă o stimulare intensă care determină conectarea neuronilor, realizarea de sinapse necesare pentru ca informația să circule la nivel cerebral. A fost observată o legătură clară între faptul că atunci când li se citește copiilor de la vârste mici, vor învață la rândul lor să scrie și să citească singuri, cu ceva timp înainte să li se predea în mod oficial.
Ca și copiii mai mari, bebelușii observă modificările faciale și diferența de ton atunci când li se citește. Aceste lucruri îi ajută să asocieze diferite emoții cu anumite sunete și cuvinte și creează baza pentru dezvoltarea emoțională. De asemenea lectura, atunci când este adaptată vârstei și se referă la volumele pentru copii, poate fi extrem de interactivă și îi invită pe copii să acționeze: să țipe, să se strâmbe, să arate, să atingă, să se miște. Astfel se dezvoltă coordonarea dar și capacitatea de interacțiune a copilului cu obiectele din jur și răspunsul la stimulii verbali.
Dar cel mai important lucru pe care îl învață copilul atunci când i se citește de mic este firescul acestui act. El se va simți întotdeauna confortabil cu cărțile și în preajma lor.
Ce să citești bebelușilor
Orice! Dar dacă ai la îndemână, alege cărți speciale pentru bebeluși, care au text simplu, repetitiv și imagini clare, cu puține personaje. În primele luni de viață bebelușii se concentrează asupra vocii celui care citește și abia apoi devine interesat de cartea ca obiect. Ca să nu-l frustrezi, e bine să alegi cărți pe care nu le poate strica ușor, cartonate, sau din material textil. Pentru ca lectura să fie o super experiență pe care, inconștient, să o asocieze toată viața cu ceva plăcut, alintă-ți copilul în timp ce-i citești. Când mai crește și începe să meargă de-a bușilea, în coșul lui cu jucării strecoară și câte o carte pe care să o răsfoiască singur, fără să-i propui tu sa o citească. S-ar putea să-ți facă o mare surpriză și să ți-o aducă pentru lectura 😊.
NOTA. Articolul „DE CE SA CITESTI BEBELUSILOR NU ESTE UN MOFT” este parte din proiectul `10 scriitori contemporani citesc pentru smARTkid`, proiect care a respectat prioritatile de finatare ale Administratiei Fondului Cultural Roman pentru sesiunea I, 2017, promovand: dialogul cu creatorii, diversitatea si toleranta, precum si Centenarul Romaniei Moderne.