Caută
Close this search box.

Trei beneficii ale cititului dovedite de oamenii de știință #AFCN #10scriitoricontemporani

Ești unul dintre părinții aceia norocoși care citesc cu plăcere cărțile pentru copii, sau un ghinionist pe care momentul lecturii îl prinde întotdeauna obosit și simte că îl învăluie somnul de la primele paragrafe citite copiilor?

Foto: Scriitorul ANDREI CRACIUN citind copiilor în cadrul proiectului „10 scriitori contemporani citesc pentru smARTkid”  co-finațat AFCN. 

Trei beneficii ale cititului dovedite de oamenii de știință #AFCN #10scriitoricontemporani 1Indiferent de situația în care te regăsești, argumentele specialiștilor te vor convinge să nu lași cărțile din mână și să le citești cât mai des.

Unele dintre beneficii sunt evidente și ușor de intuit: copiii cărora li se citește de la vârste mici au, de exemplu, un debut al limbajului precoce, iar vocabularul mult mai bine dezvoltat. Atunci când le citești celor mici, îi ajuți să își dezvolte logica, inteligența emoțională și, chiar și abilitățile matematice pentru că cititul conduce la o dezvoltare globală a creierului.

Mai mult, să citești copiilor tăi înseamnă să ai zilnic câteva momente importante de conectare cu ei, în contextul unei vieți agitate și lipsite de rigoare. Pornind de la aceste momente de conectare, copilul tău va asocia pentru totdeauna cititul cu o activitate relaxantă, reconfortantă și plină de satisfacție.  Așa se nasc, în mod natural, cititorii.

Cititul le face cunoștință cu multe cuvinte noi

Calea către un vocabular bogat este pavată de cărți. În reviste și în volumele de ficțiune, limbajul este mai structurat, mai sofisticat și mai curat comparativ cu vorbirea orală, spune Jim Trelease, autorul volumului The Read-Aloud Handbook, care promovează cititul, în special cititul cu voce tare, pentru public. Autorul Jim Trelease spune că un copil care este expus constant lecturilor are un avantaj gigantic în comparație cu cei care nu au unde să audă o paletă atât de extinsă de cuvinte precum aceea din cărți. El insistă și asupra faptului că, inclusiv cărțile pentru copii conțin cuvinte care nu sunt folosite în mod uzal în limbajul curent, de aceea există întotdeauna un avantaj la capitolul extinderii limbajului, oferit de lecturi.

FOTO: Scriitoarea ANDRA ROTARU citind copiilor la atelierul smARTkid „10 scriitori contemporani citesc pentru copii”, co-finanțat AFCN

Trei beneficii ale cititului dovedite de oamenii de știință #AFCN #10scriitoricontemporani 2

Un creier mai bine dezvoltat și rafinament senzoarial

Un studiu al Academiei Americane de Pediatrie susține că citind celor mici de la o vârstă fagedă contribuie la dezvoltarea legăturilor neuronale. Mai mult, livrându-le de la vârste mici informații utile prin intermediul lecturii, îi ajuți să dobândească și să-și sporească abilități utile pentru totdeauna în viață.  Chiar și din punctul de vedere al rafinării auzului, copiii expuși la lectură au de câștigat. Ei pronunță mai bine și spun accentul pe cuvinte în mod corect, de la vârste mai mici, comparativ cu cei care nu au parte de lecturi.

Senzoarialitatea nu pare să aibă legătură prea mare cu lectura, dar oamenii de știință spun că datorită cititului obții o experință senzoarială completă și complexă: privești imagini, ordonezi în minte secvențele lecturate, le dai sens, toate acestea în timp ce atingi paginile, anticipezi, vezi imagini, te încarci cu emoții și îți creezi așteptări care se împlinesc sau nu, odată cu progresia lecturii. Toate aceste experiențe contribuie la dezvoltarea senzorială și intelectuală a celor mici.

NOTA. Articolul „Trei beneficii ale cititului dovedite de oamenii de știință”  este parte din proiectul `10 scriitori contemporani citesc pentru smARTkid`, proiect care a respectat prioritatile de finatare ale Administratiei Fondului Cultural Roman  pentru sesiunea I,  2017, promovand: dialogul cu creatorii, diversitatea si toleranta, precum si Centenarul Romaniei Moderne.

Distribuie prietenilor:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Articole asemanatoare