Caută
Close this search box.

3 metode smart, sau #debunsimt si foarte la indemana pe care le poti aplica imediat pentru a lupta cu bullyingul. Pentru profesori si parinti.

17 / 100

Pare un paradox, dar mediul scolar nu se asociaza doar cu educatia si cultura. Chiar si in cazul unor institutii de invatamant prestigioase, a fost asociat si cu diverse forme de agresiune, de intensitate care variaza (agresiuni ale profesorilor asupra elevilor si ale copiilor impotriva colegilor vulnerabili). Bullyingul nu este un fenomen nou, dar este complex,  cu implicatii sociale si personale negative atat de adanci incat sub nicio forma nu poate fi acceptat.

Iata ce poti face pentru a preveni bullyingul.

DACA ESTI PROFESOR

  1. Fii un exemplu si, de asemenea, disponibil pentru problemele elevilor tai.

Trateaza-ti elevii cu respect. Copiii sunt, in multe cazuri, oglinzi in care se reflecta comportamentele adultilor cu care interactioneaza des. Stigmatizarea greselilor, a prezentei unor dizabilitati, mustrarea disciplinara in fata intregii clase, feedback-ul negativ oferit de fata cu alti elevi  si chiar si stigmatizarea comportamentelor negative incurajeaza bullyingul in randul elevilor, deci trebuie sa inceteze.

Mai mult decat atat, copiii trebuie sa stie ca ai deschiderea necesara sa le asculti problemele. Altfel nu vor veni la tine sa ceara ajutor pentru ca nu vor avea confortul necesar si nici nu vor avea incredere ca esti dispus sa ajuti.

  1. Regulile clare si ne-negociabile te ajuta sa-ti sustii mesajul antibullying

Creeaza reguli ale clasei care sa intareasca regulile scolii. La realizarea acestor reguli implica-i si pe copii, acest lucru ii va face sa le accepte si sa le respecte mai usor, pentru ca nu mai sunt impuse, ci sunt contributia lor la stabilirea unui climat de respect si responsabilitate.  Atentie, regulie trebuie sa fie clare, astfel incat sa fie intelese si ne-negociabile dupa ce au fost stabilite si comunicate.

  1. Ofera ajutor victimei, dar si agresorului!

Ca profesor, daca surprinzi un act de bullying trebuie sa intervii imediat si sa opresiti orice forma de intimidare, agresiune, etc. Daca este nevoie, cere ajutorul gardianului, sau a altor colegi profesori. Apoi, ca si atunci cand nu  esti de fata, dar ti se spune ca a avut loc un incident, trebuie sa discuti separat cu cei implicati. Nu incerca sa fii un arbitru care face partile sa-si ceara scuze si sa dea mana, ci incearca sa afli exact ce s-a intamplat ascultand fiecare parte, fara sa judeci si fara sa dezaprobi ceea ce afli. Ai tot timpul in vedere faptul ca trebuie sa oferi suport tuturor copiilor implicati: victima, agresor, martori. Este important ca subiectul sa fie discutat cu toti copiii implicati si toti sa primeasca consiliere pentru ca efectele expunerii la bullying sa fie cat mai mici.

DACA ESTI PARINTE.

  1. Nu -i invata pe copii sa discrimineze si sa puna etichete

Copiii preiau mentalitatea parintilor. Daca voi aveti o atitudine discriminatorie, sau puneti etichete, judecati alti oameni pe diferite criterii, copilul se simte validat sa faca acelasi lucru in mediul in care este el activ, adica la scoala, in cercul lui de cunostinte. Agresivitatea asupra lui sau asupra altor membri ai familiei pe care o vede fara sa poata interveni poate fi, de asemenea, un factor care sa duca la comportamente exacerbate. Agresivitatea unui bully isi poate avea sursa  in agresivitatea la care este in permamenta expus (fara sa se poata apara sau fara sa poata interveni) pe care nu o mai poate gestiona, si,  ca atare,  o paseaza la randul sau catre altcineva mai slab. Practic, a pasa agresivitatea devine  o metoda de supravietuire. Din acest motiv si agresorul, este o victima, nu doar victima propriu-zisa.

  1. Din fericire, suntem diferiti

3 metode smart, sau #debunsimt si foarte la indemana pe care le poti aplica imediat pentru a lupta cu bullyingul. Pentru profesori si parinti. 1Religii diferite, natiuni diferite, sexe diferite, pareri diferite, culori ale pielii diferite! Cata diversitate, atatea oportunitati noi de a cunoaste, direct de la sursa, o multime de lucruri care ne pot imbogati cultura generala, experienta de viata si care ne pot oferi, pe viitor, o viziune de cetatean universal, al umanitatii in general, nu al unui petec de lume. Pana la urma, cu totii ne dorim sa crestem copii adaptabili in orice mediu, iar interactiunile pozitive cu cei diferiti sunt cele mai bune exercitii de toleranta, acceptare, lectii de adaptabilitate si de empatie care se pot transforma intr-un avantaj major in viata de adult, pentru ca dezvolta inteligenta emotionala, responsabila de succesul personal si profesional al adultilor.

  1. Sustine-l sa isi creeze o retea, nu-l izola

Copiii pot gresi unii fata de altii, pot avea comportamente care genereaza conflict, pot avea comportamente care incalca regulile de bun-simt, dar acestea sunt comportamente, nu sunt ei. Ca atare,  toate aceste comportamente se pot  corecta, 3 metode smart, sau #debunsimt si foarte la indemana pe care le poti aplica imediat pentru a lupta cu bullyingul. Pentru profesori si parinti. 2civiliza, adapta in functie de raspunsul pe care il primesc de la mediul in care se afla. De aceea, nu iti incuraja copilul sa se izoleze sau sa se fereasca de copii pentru a-l proteja, ci incurajeaza-l sa lege prietenii, sa ofere sanse. Sustine-l sa-si descopere pasiunile si sa interactioneze cu cei care au aceleasi interese ca si el, nu refuza invitatiile la petreceri, excursii, tabere si alte evenimente la care merg colegii lui. Este important sa aiba grupul sau de prieteni pentru a invata regulile reciprocitatii in relatiile interumane si sa-si dezvolte inteligenta emotionala.

Cum ii ajutam la atelirele smARTkid de la 7 ARTE

  1. Povestile pe care le spun copiii sunt terapeutice.

La atelierele de storytelling, dar si la cele de lectura, copiii spun povesti care ii ajuta sa se elibereze de emotiile pe care nu le pot gestiona. Personajele pe care le creeaza poarta toate emotiile pe care ei vor sa le arunce si nu stiu cum sa o faca. Functioneaza si pentru victime, si pentru martori, si pentru agresori.

  1. Comunitate creata pe baza unui interes comun

3 metode smart, sau #debunsimt si foarte la indemana pe care le poti aplica imediat pentru a lupta cu bullyingul. Pentru profesori si parinti. 3Lectura si placerea de a scrie devin,  in timp,  liantul unei prietenii care se continua dincolo de ateliere. Copiii simt ca nu sunt singuri, ci apartin unui grup, au subiecte comune de conversatie si placeri comune cu ceilati smARTkids, au un mediu sigur in care sa se exprime, unde comportamentele pozitive sunt incurajate, iar exprimarea opiniilor si dezbaterea sunt incurajate. Lectura este o forma de divertisment si de evadare cu proprietati vindecatoare. Cartile ofera exemple si sunt educative, ca atare, copiii care citesc  pot evita o multime de greseli pe care nu au de ce sa le repete, pentru ca au vazut deja consecintele  traite de personajele literare puse in anumite situatii.

  1. Cartile ofera exemple cu forta uluitoare. In vacanta de vara planuim un club de carte smARTkid care sa aiba ca tema, printre multe volume grozave, cartea “Minunea”. Va recomandam cu drag sa luati cartea pentru copiii vostri si sa o cititi si voi in prealabil. O cronica a volumului, realizata de vloggerita Daria, prietena cu cartile, aici: https://www.youtube.com/watch?v=Ig_y_j8Fu_U. Sau  vedeti filmul !. Trailer aici: https://www.youtube.com/watch?v=Ob7fPOzbmzE si

S-a intamplat ca in mod spontan, in timpul atelierelor, copiii sa spuna ca au fost victime ale 3 metode smart, sau #debunsimt si foarte la indemana pe care le poti aplica imediat pentru a lupta cu bullyingul. Pentru profesori si parinti. 4bullyingului.Ce au facut trainerii nostri? Au cerut cat mai multe detalii in discutii unu la unu cu copilul, iar atunci cand copiii au spus numele agresorilor au notat numele si le-au comunicat parintilor cu rugamintea sa afle la randul lor mai multe pe acest subiect. Au facut parintilor recomandarea de a discuta cu educatorii dar si cu un specialist psiholog. Au generat dezbateri intre copii si evenimente pentru parinti precum „Despre scoala si despre copii nostri speciali”, aici: https://www.facebook.com/events/132794610605886 prin care am insistat pe metode de incluziune a copiilor speciali cu beneficii pentru toata lumea :).

In perioada 16-22 aprilie,  Scoala Metropolitana ARC organizeava o serie de evenimente cu scopul de a preveni bullyingul: http://scoala-arc.ro/evenimente/54. Asociatia 7 ARTE se implica in acest demers prin prezentarea propriilor metode a lupta cu bullyingul folosind mijloacele oferite de cultura: atelierele de storytelling strategic. Un rezumat al prezentarii va fi disponibil dupa eveniment si pe 7arte.org.

*NOTA. Toate fotografiile din articol au fost realizate la ateliere smARTkid, organizate de 7 ARTE. Prin participarea la ateliere, parintii ne ofera in mod implicit acordul de a folosi imaginile de la ateliere.

Fiti smART! Intr-o viata in care puteti fi oricum, alegeti sa fiti buni!

Livia, de la 7 ARTE

Distribuie prietenilor:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Articole asemanatoare