Caută
Close this search box.

Regele Ferdinand I – „Regele Marii Uniri”, „Intregitorul de tara” #AFCN #10scriitoricontemporani

Va plac povestile cu regi? Stiati ca si Romania a avut regi? Primul rege al Romaniei a fost Carol I, urmat de nepotul sau, Ferdinand I, considerat cel mai iubit rege al Romaniei.

Cine a fost Ferdinand si cum a ajuns rege

Nascut in Sigmaringen, in sud-vestul Germaniei, la 24 august 1865, Printul Ferdinand de Hohenzollern-Sigmaringen a devenit mostenitor al tronului dupa moartea unchiului sau, Regele Carol I al Romaniei, care nu avea copii. Acest lucru s-a intamplat in noiembrie 1888, dupa renuntarea la tron a tatalui lui Ferdinand, principele Leopold, si apoi a fratelui sau mai mare, Wilhelm. Ferdinand devenea astfel Principe de Coroana al Regatului Romaniei.

Ferdinand a vizitat prima oara Romania la varsta de 19 ani, in anul 1884. Cinci ani mai tarziu, dupa ce si-a terminat studiile liceale si universitare, s-a stabilit in tara noastra pentru a-si indeplini atributiile de mostenitor al tronului.

Sosit la Bucuresti, tanarul print german a fost cucerit de flora Romaniei, regele Ferdinand fiind un botanist pasionat. Fascinat a fost si de farmecul poetei Elena Vacarescu, una dintre domnisoarle de onoare ale Reginei Elisabeta (sotia lui Carol I, cunoscuta si sub pseudonimul literar Carmen Sylva). A fost insa nevoit sa puna capat idilei cu Elena Vacarescu, la interventia Consiliului de Ministri al Romaniei, care i-a reamintit principelui ca membrii Familiei Regale nu se pot casatori decat cu cei de sange regal. Asa ca Ferdinand s-a casatorit in 1892 cu Maria de Edinburgh, mare printesa a Marii Britanii si Irlandei, nepoata reginei Victoria a Marii Britanii si verisoara tarului Nicolae al II-lea.

Regele Ferdinand si Regina Maria au avut impreuna 6 copii, trei fete si trei baieti. Primul nascut va deveni Regele Carol al II-lea al Romaniei, care va renunta la tron, in locul sau Ferdinand numindu-l rege pe nepotul sau, Mihai.

Regele Ferdinand I - „Regele Marii Uniri”, „Intregitorul de tara” #AFCN #10scriitoricontemporani 1imagine. Regele Ferdinand şi Regina Maria. Sursa: www.muzeulcotroceni.ro

Ferdinand a fost incoronat Rege al Regatului Romaniei la varsta de 49 de ani: la 10 octombrie 1914 depunea juramantul, promitand ca va fi „un bun roman”.
A luptat impotriva tarii sale natale, pentru Transilvania
Cu cateva luni inaintea urcarii sale pe tron, in lume incepuse Primul Razboi Mondial. Timp de doi ani, Romania a ramas neutra si nu s-a implicat in razboi, dar politica si dorinta de a-si recapata teritoriile pierdute facea necesara intrarea in razboi, alaturi de una dintre tabere: Puterile Centrale (Germania, Austria si aliatii lor) sau Antanta (Franta, Anglia si Rusia).

La Consiliul de Coroana din 27 august 1916, regele Ferdinand a luat o hotarare dramatica: intrarea Romaniei in razboi alaturi de Antanta, deci impotriva Germaniei, tara sa de origine. Regele Ferdinand a fost de acord cu Guvernul sau, pentru ca Antanta promitea Romaniei ca in caz de victorie va reprimi Transilvania, Banatul si Bucovina. Reintregirea Romaniei devenea obiectivul politic major al participarii Romaniei la razboi.

Trupele romane au avut parte si de victorii si de infrangeri. La Turtucaia romanii au fost invinsi de trupele bulgare si germane, iar in 1917 au obtinut trei victorii importante, in bataliile de la Marasti, Marasesti si Oituz.

Cand Rusia, aliat al tarii noastre in cadrul Antantei, s-a retras din razboi, singura solutie pentru Romania parea sa capituleze si ea. Insa Ferdinand nu a semnat pactul pacii de la Buftea-Bucuresti (24 aprilie 1918), pe care il propuneau Puterile Centrale. Pacea de la Bucuresti era dezastruoasa pentru Romania, ea insemna ca Dobrogea de sud sa fie cedata Bulgariei, restul Dobrogei sa fie ocupat si controlat de Germania si Bulgaria, trecatorile din muntii Carpati sa fie controlate de Austro-Ungaria, iar Germania ar fi primit drept de folosire timp de 90 de ani asupra petrolului romanesc, precum si asupra comertului cu cereale si prelucrarii lemnului.

Gestul lui Ferdinand a permis ca peste cateva luni sa fie recunoscuta Romania Mare. La sfarsitul anului 1918, la ordinul regelui, Romania a reintrat in razboi. Iar cand Puterile Centrale, tot mai slabite, au capitulat, Romania se afla in tabara invingatoare. Bucovina a semnat unirea cu tara in noiembrie 1918, iar la 1 decembrie 1918, delegatii romanilor din Transilvania, Banat si Tara Ungureasca au votat si ei Rezolutia Unirii.

Dupa razboi, in Romania a fost adoptat votul universal, adica toti oamenii au primit drept de vot. Printr-un decret din decembrie 1918, au fost impartite taranilor primele mosii, care apartineau Domeniilor Coroanei. La 15 octombrie 1922, regele Ferdinand si regina Maria au fost incoronati ca primii regi ai Romaniei intregite. Datorita Unirii din 1918, Ferdinand a ramas in istorie drept Ferdinand Intregitorul, regele care a unit Romania.

Stiai ca…

Imagine. Regele Ferdinand. sursa: Wikipedia

Regele Ferdinand I - „Regele Marii Uniri”, „Intregitorul de tara” #AFCN #10scriitoricontemporani 2• Regele Ferdinand a fost unul dintre putinii romani care au scapat de febra tifoida? La 32 de ani, boala parea sa il doboare, si totusi Ferdinand si-a revenit ca prin miracol.

• Principele Ferdinand avea ochi albastri foarte blanzi, nas coroiat, mustata stufoasa si urechi mari clapauge. Istoricii mai spun ca era foarte timid, introvertit.

• Era un om cultivat, cunostea limbile germana si romana, engleza, franceza, rusa, precum si latina si elina, doua limbi vechi.

• Regele Ferdinand si regina Maria aveau personalitati foarte diferite si daca ar trai azi, probabil ca nu s-ar mai fi casatorit. Aveau insa un scop comun – acela de a face bine Romaniei, de a-si face datoria ca regi.

• Ferdinand a murit la 62 de ani si este inmormantat la Manastirea Curtea de Arges, alaturi de Regele Carol I si de Regina Elisabeta.

In timpul domniei sale  Romania a atins cel mai inalt nivel de dezvoltare de pana atunci, fiind supranumita „granarul Europei”. In 1914, cand a urcat pe tron, Romania avea 7,7 milioane de locuitori si 137.000 de kilometri patrati, iar la moartea sa – 17 milioane de locuitori si 295.049 kilometri patrati.

NOTA. Articolul Regele Ferdinand I – „Regele Marii Uniri”, „Intregitorul de tara” este parte din proiectul `10 scriitori contemporani citesc pentru smaRtkid` co-finantat AFCN, proiect care a respectat prioritatile de finatare ale Administratiei Fondului Cultural Roman  pentru sesiunea I,  2017 promovand: dialogul cu creatorii, diversitatea si toleranta, precum si Centenarul Romaniei Moderne.

Proiectul de educatie prin cultura  `10 scriitori contemporani citesc pentru smaRtkid` este co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional, dar nu reprezintă în mod necesar poziţia Administratiei Fondului Cultural National. AFCN nu este responsabilă de continutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finantării, respectiv Asociatia 7 ARTE.

Descarca materialul educational de aici: Regele Ferdinand

Distribuie prietenilor:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Articole recente

Urmărește-ne și pe:

Articole asemanatoare