Tu cu cine semeni? Ce trasaturi ai transmis mai departe copiilor tai? Ca smARTparents ce traim in 2018, stim foarte bine ca toate acestea se intampla datorita ereditatii, mai exact a genelor, si ca ele dictează multe, de la culoarea ochilor pana la boli si trasaturi de caracter. Ele sunt destinul nostru biologic, pe care il putem infrunta totusi, cu un timid liber arbitru.
Ceea ce pentru noi este simplu si sigur, pentru toti cei de dinainte de Gregor Mendel, considerat parintele geneticii, era neclar.
Siddhartha Mukherjee, medic oncolog cu doctorat obtinut la Universitatea Oxford, absolvent de Stanford si profesor la Columbia University Medical Center din New York City, face parte dintr-o categorie speciala, de medici care au reusit ceva uluitor: sa faca din cartile de medicina bestseller-uri. La fel ca Oliver Sacks si Atul Gawande, Siddhartha Mukherjee a transformat discursul medical si a daruit oamenilor obisnuiti si curiosi sa-si inteleaga corpul si mintea informatia clara, documentata, imbracata in poveste si detalii personale. Asa te seduce intr-o lectura careia nu-i simti densitatea.
Am inceput sa citesc GENA, o istorie fascinanta, aparuta la Editura ALL, in masina, în drum spre serviciu, iar cand am ajuns la birou deja recomandam cartea tuturor! Cum este lectura acestei carti de medicina, stiinta si „sharing de experienta personala”? Pare banal si fara imaginatie sa spun FASCINANTA, dar acest cuvant descrie cel mai bine modul în care lectura te captiveaza, informatiile se aduna si te trezesti ca digeri lejer studii complicate, povesti si date care intr-o alta prezentare pur si simplu te-ar fi pus pe fuga!
Cui se adreseaza aceasta carte? Tie, smARTparent, pentru ca iti spune o poveste pe care meriti sa o stii, pentru ca iti ofera subiecte destepte de discutie si momente de „UAU”, pentru ca te vei simti altfel dupa ce afli detalii extraordinare despre activitatea personalitatilor-cheie ale geneticii, de la calugarul augustin Gregor Mendel la Charles Darwin, Francis Crick, James Watson și Rosalind Franklin. Pentru ca experimentele din aceasta zona, a geneticii, pot inca sa scape de sub control, dar tu te vei teme mai puțin.