Caută
Close this search box.

De ce este cerul albastru ?

Probabil ca smARTkid te-a intrebat deja “de ce este cerul albastru”.

Ai stiut ce sa-i spui? Ei bine, raspunsul corect se refera la fenomenul numit difuzie a luminii.Atunci cand lumina soarelui, care se descompune in toate culorile din spectrul vizibil noua, respectiv in culorile curcubeului, intalneste atmosfera terestra, culoarea reflectata cel mai intens este albastrul. De ce se intampla asa? Pentru ca atomii de oxigen si de azot care formeaza atmosfera Pamantului reflecta culorile cu frecvente inalte, respectiv nuantele asociate culorii albastre, dar si componentele  luminii ce corespund  culorilor violet si indigo din spectrul vizibil. Prin urmare, culorile care fac parte din nuantele de  violet, indigo si albastru,  dau si culoarea cerului, asa cum este perceputa ea de ochiul uman.

Mai ramane o intrebare! De ce la apus cerul este rosiatic? Pe masura ce soarele apune, lumina care ajunge la noi calatoreste mai mult prin atmosfera, iar unghiul tau fata de soare se schimba. Consecinta este ca, in aceasta situatie, culorile transmise pe lungimi de unda mai mici, sunt reflectate si percepute de ochi mai bine decat cele transmise pe lungimi de unda mai mari, precum albastrul…. Deci, mai puțin din lumina albastra ajunge la tine, comparativ cu galbenul, portocaliul si rosul.

Distribuie prietenilor:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

2 răspunsuri

  1. Cerul este albastru sau este perceput ca albastru de ochiul nostru datorită fenomenului numit Difuzia Luminii
    Atunci cand lumina (alba) intalneste atomii de oxigen si de azot care formeaza atmosfera Pamantului, componentele sale de frecventa inalta, asociate culorii albastre, se ciocnesc cu electronii care orbiteaza in jurul nucleelor atomilor de azot si de oxigen. Acest lucru face ca lumina de frecventa inalta din spectrul vizibil sa fie difuzata in toate directiile. Este vorba de componentele luminii ce corespund culorilor violet, indigo si albastru din spectrul vizibil. Ca atare, pentru ca nuantele reflectate de atomii de aer care fomeaza atmosfera terestra sunt din spectrul violet, indigo si albastru, acestea dau si culoarea cerului, asa cum este perceputa ea de ochiul uman.

Articole recente

Urmărește-ne și pe:

Articole asemanatoare