De când sunt părinte, este un fel de datorie să fiu sănătoasă, să am enerige, să pot fi cea mai bună versiune a mea din toate punctele de vedere. Vestea bună este că accesul la informație este relativ ușor și dacă vrei cu adevărat, poți afla cum să-ți crești calitatea veții și să iei decizii bune pentru sănătatea ta. Iar acest lucru este valabil și atunci când ne referim la înforătorul cancer.
Vaccinuri specifice, alimentație atentă, exerciții fizice și un stil de viață echilibrat, care limitează stresul sunt la momentul actual soluții la îndemâna tuturor celor care se confruntă cu un risc sporit de a face această boală.
Screeningul constant pentru a depista orice problemă în stadiul incipient face lupta cu boala mult mai ușoară, iar dacă asemeni mie, esti în situația în care o rudă apropiată suferă de această boală, este bine să te informezi și să faci tot ce își stă în putință pentru a-ți limita factorii de risc.
Când vorbim despre riscul genetic al cuiva de a face cancer vorbim, de fapt, despre moștenirea unei gene care ar putea boala la un moment dat de-a lungul vieții. Potrivit autorilor „Ghidului de prevenire a cancerului”, apărut la Editura ALL, doar 10% dintre cancere sunt moștenite, iar 90% dintre ele sunt dobândite.
Acest lucru înseamnă că, dacă moștenești o genă mutantă poți lua o mulțime de măsuri pentru a preveni boala, deoarece este nevoie de o afectare a mai multor gene pentru a declanșa această maladie. Iar afectarea mai multor gene este, de obicei, generată de factori de risc din stilul de viață.
Cancerele ereditare pot fi evitate!
În topul cancerelor ereditare se află cele de sân și de ovare. Este un risc de 50% ca rudele apropiate ale celor care suferă de aceaste tipuri de cancer să aibă o mutație care să conducă la declanșarea bolii, dar screening-ul timpuriu și constant ajută la diagnosticare precoce, iar opțiunile medicale se referă la medicația hormonală care tratează, dar poate să și prevină reducerea riscurilor.
Opțiunea preventivă cea mai agresivă, dar care este luată în calcul tot mai des de persoanele cu risc este mastectomia bilaterală și ovariectomia, adică îndepărtarea totală a sânilor, respectiv a ovarelor.
Ce vaccinuri previn cancerul?
Cancerul de col uterin, generat în aproximativ 70% din cazuri de infecția cu HPV, subtipurile 16, 18 și 45 și cancerul hepatic generat de infecția cu hepatita B pot fi prevenite prin vaccinare. Atenție, vaccinurile nu tratează cancerul, dar îl previn, protejând organismul de infecțiile care generează în final maladia.
În general, medicamente care previn cancerul fac parte din categoria celor care contribuie și la tratarea cancerelor deja instalate. Un astfel de exemplu este utilizarea medicamentelor care au în componență substanța activă citrat de tamoxifen, utilizată pentru tratarea cancerului mamar. Există dovezi noi și în privința impactului aspirinei, mai ales în prevenirea cancerului de colon.
Anulează factorii de risc!
Știai că fumatul este asociat cu o cincime din totalul cancerelor și cu 16 tipuri diferite de boală, nu doar cu cel localizat la plămâni? Cea mai bună metodă de prevenție, în acest context este să renunți la fumat!
Obezitatea, consumul de carne procesată, de sare, de produse lactate, băuturile carbogazoase, alcoolul, expunerea la soare, la pesticide și la gazele de eșapament, munca în schimburi, radiațiile, expunerea la substanțe chimice din mediu, infecțiile precum cea cu Helicobacter pylori, sunt factori diverși, toți implicați în creșterea riscurilor și în declanșarea cancerelor. Dar, acțiunea acestora poate fi anulată de decizii de bun-simț, care țin de un stil de viață sănătos.
Îți recomandăm cu drag, „Ghid pentru prevenirea cancerului”, de Ian Olver și Fred Stephens, care cuprinde informații medicale utile și ușor accesibile publicului larg despre prevenirea cancerului.
Structura foarte clară a cărții, informațiile la obiect, limbajul concis și prietenos, informații la zi, utile nu doar celor care au risc de cancer, dar și celor care își doresc o viață sănătoasă, toate sunt un plus al acestui volum!
Opțiunile pe care le ai la dispoziție sunt prezentate în funcție de factorul de risc și de tipul de cancer, permițând cititorului să parcurgă conținutul în funcție de domeniul de interes. Iată structura volumului: capitolul I „Ce este cancerul?”, capitolul II, „Ce cauzează cancerul?”, capitolul III, „Schimbări ale stilului de viață care pot preveni cancerul”, capitolul IV „Factorii de risc și prevenirea unor cancere specifice”, capitolul V „Cercetări asupra riscului de cancer ”.
La nivel mondial, Ziua contra Cancerului este marcată pe 4 februarie pentru a crește gradul de conștientizare a cancerului și pentru a încuraja prevenirea, detectarea și tratamentul maladiei. Ziua Mondială contra Cancerului a fost fondată de către Union for International Cancer Control și poate fi un reminder util pentru noi toți, pentru că această boala poate afecta pe oricine.
Livia, de la 7 ARTE