Cand iubirea materna si lectura sunt una si aceeasi avem o carte despre copilarie, parinti si dragoni, dar mai ales despre iubirea-lectura-povestea care insoteste personajele (reale, ale volumului), pentru ca avem de-a face cu un jurnal) pretutindeni: `Poveste pentru Maria` de Ioana Baldea Constantinescu, Editura Nemira.
Mi-as fi dorit sa pot face ceea ce a reusit Ioana Baldea Constantinescu cu lectura, pe care simt ca a integrat-o perfect intr-o forma de iubire materna al carei touch personal este chiar lecturapovestea. In interiorul iubiriilecturiipovestii cresc impreuna mama si fiica, intr-o atmosfera de etern storytelling cu personaje cand din Harry Potter, cand din Narnia, cand din Odiseea, prezente seara la culcare, dar mai ales in locuri mai putin conventionale, precum pe gheata unui Bucuresti sub imperiul a minus zero grade sau la masa din bucatarie.
Iubirealecturapovestea Ioanei pentru Maria este cea care gaseste solutii, da superputeri si are efect de vraja, chiar si in cea mai crunta rutina matinala :). Cand esti in criza cumplita de timp si copilul fix atunci gaseste momentul sa-ti impinga toate limitele spunand `Eu astazi nu vreau la gradi` cati dintre noi, in mod natural si autentic am lua in calcul sa le raspundem asa? “OK, nu mergem la gradinita, mergem in Narnia`.
Si povestea incepe… pe ghetusul din zona Unirii ajung Aslan, pasari Phoenix si castori, vulpi, fauni, naiade, domnul Tumnus, Oreius, vrajitoarea Jadis, ati recunscut personajele… Narnia. Nu este de mirare ca o femeie care mergea in urma celor doua pe strada le opreste si le intreba despre ce poveste este vorba, pentru ca si ea vrea sa o cumpere !!! (fara nicio exagerare, si eu am ajuns in Narnia, chiar daca am citit cartea la plaja). Si stiti de ce se intampla asa? Pentru ca este foarte natural modul in care povestea isi face loc oriunde, in orice moment, este acolo sa salveze, sa distreze, sa vindece, sa creeze conexiune, sa fie o pilda, sa dea un exemplu, sa educe, sa seduca, sa transmita iubire.
`Cred ca erai cam plictisita. Nu mai stiu de ce.[…].Si atunci te-am chemat in bucatarie si ti-am citit Odiseea. O ora, o ora si ceva de feaci si Circe, Polifem si cainele Argus pe o singura voce. Tot. Deodata.`
Mi-e teama sa va dau prea multe detalii, nu vreau sa va stric surpriza si oricum as avea tendinta sa va vorbesc despre fragmentele in care eu ma regasesc, precum acelea in care, in supermarket, printre rafturi, Ioanei ii vin in minte versuri de Ginsberg. Mi se intampla ca la triggeri diversi sa imi vina in minte fragmente de proza & versuri si muzica… nu stiu ce imagini si ce ganduri ar produce minte mea daca nu as avea in background lecturile.
`Poveste pentru Maria` de Ioana Baldea Constantinescu se citeste usor, este sincera si dezarmanta, se simte in totalitate, are umor si…`Desuet, o vreau un om bun…Si o sa-i fie greu, si viata ei va fi mai complicata. Chiar daca altii ii vor face rau, nu o sa raspunda cu aceeasi moneda. Ca asa o invat eu. Si, o spun cu toata inima, imi e groaza de ce o invat`.
Lectura placuta,
Livia, de la 7 ARTE