Caută
Close this search box.

Nadia Comăneci – pefecțiunea există #romancesmart

9 / 100

O fată din Onești câștigă un 10 perfect la Olimpiada de la Montreal. Și de aici vine GLORIA! Nadia Comăneci este considerată cea mai bună gimnastă din toate timpurile, căci a fost prima sportivă din lume care a primit nota 10 la un concurs olimpic; Ea se află inclusă în memorialul Internațional “Gymnastics Hall of Fame” și a fost tot timpul, un motiv de mândrie pentru români. Oriunde ai fi mers, în orice țară a lumii, localinicii știau de Nadia.

Nadia, Erou al Muncii Socialiste și păpușa favorite a fetițelor din România

Nadia a început să practice gimnastica în Onești, orașul ei natal, în timpul școlii, la îndemnul mamei, care și-a dorit ca fata ei să facă sport, chiar dacă nu de performanță. În acea perioadă, a fost descoperită de cuplul de antrenori Béla şi Martha Károly, care au văzut în ea talentul și potențialul de campioană. La fiecare competiție, Nadia le-a confirmat acest lucru.

La 11 ani, ea câștigă primul titlu de campioană națională, iar în anul 1975, pe când avea 13 ani, a reprezentat România la Campionatele Europene de la Skien, Norvegia, unde și-a dovedit talentul uluitor, venind acasă cu trei medalii de aur și cu una de argint.

A urmat participarea ei la Jocurile Olimpice de la Montreal, unde a obținut prima notă de 10 din istoria Jocurilor Olimpice. Din acel moment, valoarea i-a fost recunoscută la nivel internațional, BBC Sport acordându-i titlul de „Personalitatea sportivă a anului 1976”. În țară, a primit distincția de „Erou al Muncii Socialiste”. Însă nu s-a oprit aici, ci a continuat să urce pe scările performanței sportive, cu hotărâre și cu multă muncă.

Fabrica de păpuși „Ardeleanca” are o idee genială: să producă o păpușă Nadia. O lansează în 1976, îmbrăcată în costumul de gimnastă purtat de Nadia la Montreal. Va devein păpușa favorite a fetițelor din România. Proiectul păpușa Nadia se reia și după Revoluție și rămâne un succes de marketing.

Doi campioni în aceeași căsnicie

Chiar după participarea la Jocurile Olimpice din 1980, de la Moscova, când cariera ei era în plină ascensiune, Nadia Comăneci a hotărât să se retragă din gimnastică. A absolvit Institutul de Educaţie Fizică şi Sport şi a început să-i antreneze pe sportivii din Lotul Naţional.

Apoi a decis să se stabilească în America, unde și-a creat un brand de echipamente pentru gimnaști. Împreună cu soțul ei, Conner Bart, s-a dedicat descoperirii şi promovării tinerelor talente, deschizând Bart Conner Gimnastics Academy.

Nadia este căsătorită cu Bart Conner din 1996. Ei au devenit un cuplu în 1989, atunci când ea a decis să se mute la Montreal. Au împreună un copil, pe nume Dylan. Pe cei doi i-a legat inițial doar prietenia, ei cunoscându-se în timpul unei competiții sportive, în 1976, anul 10-ului Nadei, unde au fost amândoi câștigători, la categorii diferite.

Sportiva secolului XX, autoare a volumului „Scrisori către o tânără gimnastă”

Nadia Comăneci a deținut, de-a lungul timpului, mai multe funcții importante: Preşedinte onorific al Federaţiei Române de Gimnastică, Preşedinte onorific al Comitetului Olimpic Român, Ambasador al Sportului Românesc, iar din 2003, consul onorific al României în SUA. Anul 1999 a venit cu desemnarea ei, în cadrul unei festivităţi vieneze, „Sportiva secolului al XX-lea”. În următorul an, statul român i-a oferit Ordinul Naţional „Steaua României”.

Nadia a acordat o atenţie specială copiilor defavorizați, iar pentru a-i sprijini a plănuit mai multe acţiuni de caritate şi a organizat activitatea unei clinici bucureştene.

Nadia este și autoarea unui volum autobiografic, “Scrisori către o tânără gimnastă”, apărut în Statele Unite ale Americii, în 2003. Romanul cuprinde 13 scrisori adresate cititorilor, în care le povestește cum a fost drumul ei spre culmile succesului: deloc ușor, plin de obstacole, dar și de satisfacții.

Există un decalog al Nadiei Comăneci, de care gimnasta a ținut cont mereu:

  1. „Stăpânește elementele de bază.”
  2. „Concentrează-te asupra detaliilor.”
  3. „Succesul nu este la îndemâna oricui – ca să ajungi la el trebuie să te lupți.”
  4. „Recunoaște-ți greșelile și învață din ele.”
  5. „Definește succesul din propriul tău punct de vedere.”
  6. „Bucură-te de începuturi – orice lucru are la bază o temelie.”
  7. „Fă mai mult decât ți se cere.”
  8. „Fii original – lasă o semnătură inconfundabilă.”
  9. „Fii gata să te sacrifici – gustul gloriei va fi cu atât mai dulce.”
  10. „Păstrează neștirbită dragostea și pasiunea pentru ceea ce faci.”

Distribuie prietenilor:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Articole asemanatoare