Portert Maria Tanase
20 / 100 SEO Score
Maria Tănase, vocea de „pasăre măiastră“ a României #romance smart 1
Maria Tănase în costum popular românesc

Originalitatea și talentul Mariei Tănase de a interpreta cântecele populare româneşti au ajutat-o să atingă succesul internaţional.

Născută pe 25 septembrie 1913, în mahalaua bucureșteană Cărămidari. Maria Tănase provenea dintr-o familie foarte săracă. Tatăl său, era florar și avea origini oltenești, iar mama sa era originară dintr-o comună din județul Sibiu. Mariei Tănase i-a plăcut muzica dintotdeauna, fiind vedeta serbărilor școlare. Însă, când Maria a ajuns în clasa a treia, părinții au retras-o de la școală. Fetița era nevoită, să cânte prin cârciumile și prin barurile din apropiere pentru a-și întreține familia. Nu erau la momentul acela indicii că micuța fată cu ochii verzi va ajunge cea mai mare interpretă de muzică populară?

N-a fost aleasă Miss România, dar a devenit artistă și spion

În 1928, când Maria avea 15 ani, i s-a propus să participe la concursul de frumusețe Miss România. Aceasta a defilat într-o rochie cu imprimeuri florale, croită de sora ei, Aurica. Însă proba costumului de baie nu i-a fost favorabilă, deoarece juriul a considerat că Maria are picioarele prea groase și, astfel, cariera sa de model s-a încheiat brusc.

Maria Tănase, vocea de „pasăre măiastră“ a României #romance smart 2
Maria Tanase si Constantin Brancusi

La 17 ani, se angajează casieriță la un restaurant din București (Herdan) unde se putea mânca pe săturate cu numai 7 lei. Nu era deloc cariera pe care o visa, însă, curând, norocul avea să-i surâdă.

Constantin Tănase a dat sfoară în țară că Teatrul Cărăbuș își caută tineri talentați, pasionați de muzica ușoară. Maria a fost selectată și, în 1934, pe afișul care anunța spectacolul acestora, apărea numele „Mary Atanasiu“, pseudonimul sub care a debutat Maria Tănase.

A fost începutul unui succes ascendent, curând făcând primele înregistrări și având primul debut radiofonic. Un lucru mai puțin cunoscut despre marea artistă este că, la începutul anilor ’40, aceasta fost agentă de legătură şi influenţă a Serviciului Special de Informaţii (SSI). Pentru cariera sa muzicală, Maria Tănase a fost decorată, în anul1954, cu Ordinul Muncii cls. a III-a, în anul 1955, cu Premiul de Stat, iar în anul 1957, a primit titlul suprem de Artist emerit.

Fără „mascaradă, panaramă” și …desculță

Vocea Mariei Tănase a devenit cunoscută în multe țări și a avut oportunitatea să renunțe la viața din România, însă

Portret, Maria Tănase
Portret, Maria Tănase

viața ei a început și s-a terminat tot aici.

În anul 1963, aflată într-un turneu la Hunedoara, cu Taraful Gorjului, Mariei Tănase i se face rău pe scenă, iar în urma analizelor află că suferă de cancer la plămâni, boală pe care o pune pe seama plăcerii ei de a fuma. Curând, cancerul s-a extins la sân, însă tot nu se lasă înduplecată să plece din țară pentru a se trata căci ea voia să-și continue turneul, voia să fie pe scenă.

La ultimul spectacol susținut la Hunedoara, Maria, aproape răpusă de durere, le dă vestea cumplită spectatorilor: „Fraților, eu nu mai pot! Am cancer la sân și o să mor curând! De acum nu mă veți mai vedea!“.

Pe 22 iunie 1963, la vârsta de 49 de ani, artista se stinge din viață, pe patul Spitalului Fundeni. A lăsat scris ca înmormântarea ei să nu fie prilej de „mascaradă și panaramă“, iar hainele pe care le va purta să fie acelea lăsate de ea. A vrut să fie înmorântată în picioarele goale, pentru că ani de zile, pantofii au chinuit-o pe scenă.

Pe ultimul său drum au condus-o aproximativ un milion de oameni, iar în România a fost decretat doliu național la acea dată.

Ca omagiu adus marii cântărețe, din anul 1969, la Craiova, are loc Festivalul- Concurs Naţional „Maria Tănase” al interpreţilor cântecului popular românesc . De-a lungul timpului, în mai multe oraşe din ţară, străzi sau artere importante au primit numele marii artiste.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *