Reguli pentru un cavaler, de Ethan Hawke, editura YoungArt, este un ghid pentru o atitudine corecta, un set de reguli spuse sub forma de povesti, care se aplica si baietilor, dar si fetelor. Etan Hawke, actorul nominalizat de 4 ori la Premiile Oscar este cel care a rescris povestile dintr-un manuscris descoperit in 1970 in pivnita casei familiei sale, in Ohaio. Manuscrisul apartinea lui Sir Thomas Lemuel Hawke, descendent al familiei nobiliare Hawkes din Cornwall, mort in timpul bataliei de la Salughter Bridge in iarna anului 1483.
Inainte sa plece in lupta, Sir Thomas, care simtea ca ar putea sa nu se mai intoarca niciodata la familia lui, scrie 20 de povesti pentru copiii sai, pe care Etan Hawke (descendent al lui Sir Thomas) le adapteaza astfel incat sa fie usor de citit si de inteles astazi.
De ce mi-a placut mie cartea?
Povestile au umor dar pot fi si triste, altele sunt pura fantezie, in timp de altele par sa fie reale, dar toate au acelasi scop, sa te educe in timp ce te distreaza. Fiecare poveste are cate o morala utila si pentru oamenii din ziua de astazi, nu doar pentru cavaleri. Toate pornesc de la teme care sunt si astazi actuale: mandria, prietenia, ierarea, onestitatea, dreptatea, devotamentul, iubirea, etc.
De exemplu, cooperarea era un plus in timpurile medievale, daca oamenii isi doreau sa castige o lupta, sa cucereasca un castel, dar este o abilitate la fel de utila si astazi, atunci cand lucrezi la un proiect, sau in alte situatii in care este bine sa faci echipa cu ceilalti. Poti citi mai multe despre asta in povestea numarul 5 din volum, “Cooperarea”.
Cartea nu are multe ilustratii, doar cate un desen pentru fiecare poveste. Toate sunt minunate, realizate in creion, de sotia actorului, Ryan Hawke.
De ce ar trebui sa o citesti si tu?
Citeste carte aceasta daca iti plac povestile scurte, cu un mesaj clar, si cu un aer medieval, care le face chiar si mai interesante si mai frumoase. Daca valorile tale concid cu cele din carte, vei fi bucuros sa descoperi asta, iar daca nu, vei avea ocazia sa iti schimbi atitudinea si sa alegi un mod civilizat de a trai.
Citat din Reguli pentru un cavaler, de Ethan Hawke, editura YoungArt
Gelozia, teama si furia sunt obstacole in calea intaiului scop al unui cavaler: o minte limpede.Prin practicile sale , un cavaler artrebui sa cultive o minte deschisa, lucida, astfel incat instinctele sale sa-l poata ghida, iar el sa actioneze in mod spontan[…]Atunci cand te compari cu altcineva exista doar doua rezultate posibile, vanitatea sau amaraciunea si ambele sunt lipsite de valoare.
Ambasador al lecturii,
Andrei Rosca,
clasa a V-a B, Colegiul National de Muzica „George Enescu”, Bucuresti.
Recenzia face parte din campania „Ambasadori smART ai lecturii”, asociata proiectului implementat de Asociatia 7 ARTE „Scriitori si carti in sate”, co-finantat AFCN. Andrei este primul dintre cei 20 de ambasadori ai lecturii care vor promova cartile pe care le-au citit scriind recenzii publicate pe blogul 7 ARTE si intr-o brosura cu recomandari scrise de copii pentru copii, care va ajunge in bibliotecile din satele valcene (si nu numai).
Fii si tu ambasador! Afla de aici, cum: http://wp.me/p8wO3X-js