Daniel Defoe, autorul cărţii Robinson Crusoe, editura ,,Biblioteca pentru toți copiii” a fost jurnalist și scriitor englez celebru datorită faptului că a scris acest roman în 1719. Împreună cu Samuel Richard, Defoe este considerat fondatorul romanului englez și primul mare romancier realist englez.
În acest roman este vorba de un tânăr dornic de aventură care pleacă în mai multe calătorii, ajungând până la urmă să naufragieze pe o insulă pustie. Acolo, cu propriile abilităţi şi resurse din natură a reușit să supravieţuiască. Întâmplarea îl aduce în viaţa sa pe Vineri, un negru pe care îl salvează de canibali şi care îi devine cel mai bun prieten. După 35 de ani de la plecare, Robinson reuşeste sa se întoarcă acasă în Anglia, trăind o viaţă de om bogat.
De ce mi-a placut mie cartea?
Mie, mi-a plăcut cel mai mult la aceasta carte personajul principal, Robinson Crusoe, felul în care el reuşeste să supravieţuiască, dar şi puterea prieteniei, faptul ca împreună cu prietenul său Vineri, Robinson reuşeşte ceea ce nu a putut face singur: să obţină informaţii despre canibali şi geografia locurilor şi să construiască o barcă pentru a se întoarce acasă.
De ce ar trebui sa o citesti si tu?
În opinia mea, toți copiii ar trebui să citească această carte, deoarece este un volum din care poți învăța să prețuiești tot ceea ce ai și pe cei care îţi sunt alături. Acest lucru este evident când citeşti cartea şi ajungi la concluzia că nu ai putea sta singur pe o insulă izolată fără să înnebunești. Din citatul pe care l-am ales din carte, veţi întelege cât de greu i-a fost lui Robinson, dar şi cum a reusit să reziste în condiţiile în care pentru ani de zile a interacţionat doar cu animale.
Citat din Robinson Crusoe, de Daniel Defoe, Editura Biblioteca pentru toți copiii
Meritam să fiu văzut cum mâncam, ca ditai principele, înconjurat de supuși. Poll (papagalul găsit de Robinson pe insulă), favoritul meu, era singura ființă care avea voie să-mi vorbească. Cîinele meu, acum bătrân şi care nu găsise mijlocul de a se înmulți, ședea totdeauna la dreapta mea. Două pisici câte una de fiecare parte a mesei, așteptau ca semn de mare cinste o bucățică din mîna mea.
Ambasador al lecturii,
Enescu Elena Cristina,
Clasa A VI-A, Școala Gimnazială Prundeni
Recenzia face parte din campania “Ambasadori smART ai lecturii”, asociata proiectului implementat de Asociatia 7 ARTE “Scriitori si carti in sate”, co-finantat AFCN. Elena Cristina este una dintre cei 20 de ambasadori ai lecturii care vor promova cartile pe care le-au citit scriind recenzii publicate pe blogul 7 ARTE si intr-o brosura cu recomandari scrise de copii pentru copii, care va ajunge in bibliotecile din satele valcene (si nu numai).