Avem multe prioritati care vin inaintea felului in care mancam. Incercam sa evoluam, sa fim conectati la lumea din jur, sa fim parinti smART si colegi de serviciu buni. Tinem la competenta, la standard, ultimul lucru la care ne gandim este cee ace mancam…Mancam pe fuga, fara sa ne gandim ca in lipsa unei sanatati bune, tot edificiul se prabuseste. As vrea sa va fac atenti la acest lucru pentru ca, in urma unor experiente dure legate de sanatatea celor dragi mie, si de propria mea sanatate, am realizat cat de mult te invalideaza boala. O boala pe care, daca erai smART, o puteai preveni. Se vorbeste extrem de mult despre nutritie. Atat de mult incat dietele si alimentatia sanatoasa par un moft. Si totusi, prin alimentatia gresita lasam boala sa intre in corp.
Cum se intampla acest lucru am inteles dupa ce am citit `Alimentația și sănătatea femeii`, de Elena Pridie
Organismul nostru este ca o mică uzină. Preia materii prime pe care le prelucrează, rezultatul fiind in primul rand produse finite, de folos organismului nostrum, dar și o cantitate de produse reziduale, substanțe ce trebuie eliminate din organism pentru că sunt toxice. Acestea sunt numite și toxine. Organismul, în general, face față gestionării acestora. Probabil ați auzit de radicalii liberi. Ei se încadrează în această categorie. Cantitatea și localizarea lor în cadrul fiecărei celule trebuie ținută sub control, altfel se produc vătămări celulare grave, cu consecințe pe măsură. Deci, ei, radicalii liberi, sunt substanțe ce dăunează organismului nostru.
Este adevărat, însă organismul nostru este alcătuit într-un mod atât de uimitor încât chiar și acești radicali-liberi au un rol pozitiv în interiorul celulei. Ei acționează acolo pentru a ajuta la distrugerea altor produse reziduale. Doar atunci când cantitatea lor ajunge în exces ei devin elemente dăunătoare. Cine produce însă această diferență? Prezența antioxidanților în organismul nostru prin legumele și fructele din hrana ingerată. În condiții normale organismul reușește să gestioneze eliminarea toxinelor, însă dacă antioxidanții nu sunt disponibili se pot produce vătămări celulare grave.
Antioxidanți există doar în alimente de origine vegetală
Din nefericire, corpul nostru are de-a face și cu deșeuri care pătrund în noi din afara organismului, în principal prin hrana consumată. Aici sunt incluse produse chimice, pesticide și mulți alți poluanți. Tot aici intră și unele elemente în exces care pot fi utile în cantități normale dar care, atunci când sunt consumate în cantități mari, produc reziduuri toxice. Asemenea toxine mai rezultă și ca urmare a acțiunii bacteriilor (bune, probiotice) din intestinele noastre, bacterii ce sunt și ele în directă legătură cu hrana pe care o consumăm.
Organismul omenesc este înzestrat cu mecanisme prin care să poată face față toxinelor, de orice natură ar fi ele, și de a se proteja de acțiunea lor distrugătoare. Ficatul descompune toxinele iar acestea vor fi eliminate în mare parte prin rinichi, dar și prin materiile fecale, piele și mucoase.
În condiții normale, așa cum spuneam, organismul reușește să gestioneze eliminarea toxinelor. Problemele apar atunci când el nu poate face acest lucru și se instaleaza toxemia, adică îmbolnăvirea prin acumularea în sânge a unei cantități excesive de toxine, ceea ce nu este altceva decât intoxicarea cu aceste reziduuri sau toxine.
In acest context, alimentele bogate în micronutrienți (vitamine, minerale, fibre) constituie arsenalul nostru principal de apărare iar alimentele bogate în macronutrienți (grăsimi, proteine, și de asemenea glucidele/zaharurile simple) sunt cele care aduc organismului caloriile necesare. Stiti ca alimentele pe care le ingerăm ne furnizează atât nutrienți cât și calorii, adică energie.
Caloriile provin numai din glucide, proteine și grăsimi. Vitaminele, mineralele, fibrele și substanțele fitochimice, din plante, nu furnizează corpului nostru energie ci numai nutrienți care îl fac capabil să lupte cu boala.
Aceste elemente nutritive, care sunt lipsite de valoare calorică, sunt de importanță vitală pentru sănătatea noastră. Ca să fim sănătoși și totodată pentru a ne păstra greutatea corporală în limite normale, trebuie să mâncăm mai mulți nutrienți și mai puține calorii.
Care sunt aceste alimente? Sunt alimentele integrale, de origine vegetală. Cele care, deși sunt vegetale, sunt puternic procesate și rafinate nu pot intra în această categorie. Aici este vorba de zahăr alb, uleiuri vegetale și orice alte produse din plante care nu mai sunt integrale ci unul sau mai multe din elementele lor constitutive au fost îndepărtate (de exemplu din boabele de grău, prin măcinare, se îndepărtează tărâțele și germenii și se obține făina albă, un produs inferior în comparație cu făina integrală, adică acea făină care conține toate elementele constitutive ale bobului de grâu).
Când raportul este în favoarea caloriilor, deci atunci când consumăm alimente bogate mai mult în calorii decât în valoare nutritivă, noi nu facem altceva decât să perturbăm funcțiunea tuturor celulelor noastre. Urmarea? O mulțime de substanțe nedorite în interiorul și împrejurul celulelor noastre care duc la apariția bolii.
Respectand acesta regula de baza, mai putine calorii si mai multi nutrienti, iti poti alege dieta personalizat, in functie de preferintele tale. Vei gasi sugestii valoroase in volumul `Alimentația și sănătatea femeii` pe care ti-l recomand cu drag. Nu poti ramane smART daca nu ai grija de sanatatea ta. Boala, chiar si atunci cand este o afectiune minora iti muta focusul, iti invalideaza capacitatile.
Ai nevoie de sanatate ca sa poti straluci si sa fii smART!