Caută
Close this search box.

“Cartea nasoaselor” nu este o lectura! Este o experienta suprarealista care te trezeste la realitate #10scriitoricontemporani #AFCN

Se ia un motan absolvent al Inaltei scoli de Idei, Comprese si Basini, autor al “Ifosierului” si i se da o “Cartea nasoaselor” nu este o lectura! Este o experienta suprarealista care te trezeste la realitate #10scriitoricontemporani #AFCN 1misiune usoara: sa invete toate iflosele posibile si imposibile pe printesele de Ditai-Nasul. De aici si pana la a fi pus in situatia de a gasi petitori pentru trei printese cu nasuri uriase, e doar un pas pe care povestea  il face repede, cu umor, ironie si farmec suprarealist.

Cand citesti “Cartea nasoaselor”, de Alexandra Rusu, Vellant, 2016, te zgudui de ras si de groaza, ti se activeaza tot felul de sentimente ciudate, prejudecatile ti se topesc incet in umbra nasurilor imense, referintele pop-culture te plimba prin propria minte cu un lift rapid, iar la final ramai bulversat si zapacit, asa cum se intampla cand citesti o carte foarte buna.

Banuiti, “Cartea nasoaselor” nu este despre nasuri mari, ci despre “calapod”, “la moda”, “mainstream” si grotescul unei lupte pe care cei “neconformi” aleg adesea sa o duca, desi au sanse minime de izbanda.

„Pentru mine, e o carte despre marime, despre fiinte care nu se potrivesc nicicum cu lumea lor. Si nu e ca nu vor sa se adapteze. Chiar vor, chiar incearca. Dar, daca ele cresc, lumea le vrea mici. Daca se micsoreaza, lumea le vrea mari. Si tot asa. Nu stiu daca e o carte pentru copii, desi mi s-a spus ca e, cum nu stiu daca e o carte vesela, desi multa lume a ras cu lacrimi. Cred ca e pentru oricine s-a simtit vreodata asa cum am descris mai sus. Ilustratia Loretei Isac e o poveste in sine, uneori chiar o alta poveste decat cea scrisa, a fost un proces plin de adrenalina. Sunt niste desene puternice, vreau sa-mi tatuez unul dintre ele” – Alexandra Rusu.

Despre autoare

Alexandra Rusu este editor de carte, digital copywriter, co-fondator Booktopia.ro. A publicat in Evenimentul zilei, New York Times Book Review, Cosmopolitan, The Institute si in antologia De la Waters la Similea: Oameni cool scriu despre muzica lor (Humanitas, 2013).

Despre ilustratoare

Loreta Isac este artist si ilustrator. Printre expozitiile personale se numara Untitled forest (2013), The End of the Bunny Year si Bunny Year (2011). A ilustrat Retete alese pentru printi si printese, de Anca Lungu (2015) si A opta povestire fara titlu, de Silvia Marinescu (Editura Vellant, 2015).

Din “Cartea nasoaselor”

Am socotit repede: decît să bat tot universul călare pe o planetă instabilă emoțional, mai bine Coasta “Cartea nasoaselor” nu este o lectura! Este o experienta suprarealista care te trezeste la realitate #10scriitoricontemporani #AFCN 2Amalfi într-o decapotabilă roșie. Hai, că începea să-mi treacă. După care nu știu ce mi-a venit. M-am dus la Scepticus Grafone, l-am privit în ochi și am avut senzația c-am fost tot timpul de aceeași parte a șanțului cu muștar.

— Dacă nasul ei devine pasarelă intergalactică, ne facem împreună agenție de turism? i-am zis.

— 60-50, că fără mine nu merge.

Am semnat în grabă actele și-am alergat la Maximus, maestrul meu iubit. Sunasem la pompieri.

— E Sfîntul Nazonie, i-am zis cutremurat, întinzîndu-i telefonul. Sînt noul lui șef de campanie.

Cineva îmi dădea cu o floare pe la nas. Îmi aduseseră flori la despărțire. Ce drăguț, m-am gîndit. Poate doar puțin cam înecăcios polenul ăsta violet. Și cam des, ca o perdea, care devine cortină, care se trage încet, oare ce piesă stă să înceapă, mi-a plăcut mereu teatrul, în special în viața de zi cu zi, dar cortina asta mi se lipește de față, auci, e lipicioasă, umedă, îmi intră în nări, ce vertij, e chiar plăcut, dacă nu m-ar înțepa ușor în piept, auci, am jeleu de cactus în plămîni, aș vrea să văd ce se întîmplă pe scenă, o să zbor puțin, așa cred, motan înaripat, hihi. Piscina asta de apă de trandafir, căptușită cu blană de leopard, e chiar plăcută. Ia să fac pluta. Aș putea sta așa pentru totdeauna. “

Dragi smARTkids si dragi smARTparents, o puteti cunoaste pe scriitoarea  Alexandra Rusu la atelierul de lectura smARTkid din 5 mai, ora 17.00, care are loc la Librarium TNB.

Va asteptam sa fiti smART!

Livia, de la 7 ARTE

*NOTA. Atelierele smARTkid cu scriitori contemporani sunt organizate de Asociatia 7 ARTE si sunt co-finantate de Administratia Fondului Cultural National (AFCN). Despre alte ateliere din oferta smARTkid obtineti informatii de la liviarosca@gmail.com.

Distribuie prietenilor:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Articole asemanatoare