Refugiaţii, de Alan Gratz, editura Booklet, povesteşte despre trei copii din ani diferiţi, ţări diferite şi religii diferite. Din cauza războaielor adultilor, pentru care ei nu au nicio vina, se văd obligaţi să fugă din ţările lor. Cartea impleteste trei povesti intr-un tablou mai mare, acela care arata soarta nomadului copil, ramas fara zambet, care suporta consecintele faptului ca adultii au decis, la un moment dat, sa renunte la colaborare si sa dezlantuie tirania razboiului.
De ce mi-a plăcut mie cartea?
Cu ajutorul acestei cărţi am reuşit să învăţ să îmi apreciez şi mai mult familia, casa, viaţa pe care o am. Este dureros şi şocant să înţelegi că există unii copii, care nu au un acoperiş deasupra capului si, ca si cand nu ar fi suficient, le lipseşte şi ţara în care să poată trăi liniştiţi.
De ce ar trebui să o citeşti şi tu?
Citeşte cartea Refugiaţii şi vei înţelege că există copii carora li se incalca drepturi elementare. Vei afla ca sunt respinşi de cei care ar trebui să-i ajute, pentru că sunt refugiaţi şi sunt diferiţi.
Citind aceasta carte ajungi să-ţi doreşti să schimbi felul în care sunt trataţii refugiaţii, să vrei să contribui la construcţia unei lumi mai bune.
Citat din cartea Refugiaţii, de Alan Gratz, editura Booklet
Vizibil sau invizibil? Să te laşi văzut de semeni, să te impui privirii lor, riscând să pierzi totul – inclusiv viaţa, sau să câştigi totul – mai ales viaţa?
Niţu Cătălina Ioana,
Clasa a VI-a
Şcoala Gimnazilă Prundeni
Recenzia face parte din campania “Ambasadori smART ai lecturii”, asociata proiectului implementat de Asociatia 7 ARTE “Scriitori si carti in sate”, co-finantat AFCN. Catalina este una dintre cei 20 de ambasadori ai lecturii care vor promova cartile pe care le-au citit scriind recenzii publicate pe blogul 7 ARTE si intr-o brosura cu recomandari scrise de copii pentru copii, care va ajunge in bibliotecile din satele valcene (si nu numai).