Caută
Close this search box.

-30% pentru cultura independenta, -30% din libertatea ta

1 mai 2019. Administratia Fondului Cultural National (AFCN) anunta reducerea cu 30% a bugetului alocat pentru sesiunea de finantare II / 2019.

Regulile s-au schimbat pe parcursul jocului.

La momentul anuntului, concursul de proiecte pentru sesiunea II de finantare 2019 era in desfasurare; calculele erau facute conform unui alt buget, anuntat la startul sesiunii de finantare.

Care a fost consecinta reducerii bugetului cu 30%? Peste 40 000 de beneficiari au ramas fara acces direct la programe culturale, pentru ca initiatorii de proiecte care au obtinut fonduri sunt mai putini, iar ierarhizarea in concursul de proiecte AFCN s-a facut astfel incat proiectele castigatoare sa se incadreze in noul buget redus.

De ce s-a intamplat asa?

Sumele colectate în 2018 nu au fost incluse în fila de buget pentru 2019. Motivul? Schimbarea structurii financiare de administrare a Fondului Cultural Naţional, impusă prin Ordinul Ministrului Finanţelor Publice 3809, emis în 18 decembrie 2018, cap. III, alin. 3.23. (1), (2), (respectiv trecerea de la un cont de disponibil la înrolarea într-o sursă bugetară distinctă – E), avand ca si consecinta faptul ca sumele colectate in 2018 nu au fost incluse in fila de buget pentru 2019, se precizeaza intr-un comunicat de presa oficial, pe care il puteti consulta aici: AFCN

Totusi, suma colectată în 2018 ar putea fi inclusă în bugetul Fondului Cultural Național prin rectificare bugetară, în trimestrul 3.

Cultura inseamna libertate.  -30% din fondurile pentru cultura independenta inseamna – 30% din libertatea ta.

Este din ce in ce mai greu sa obtii bani pentru proiecte culturale si este o adevarata provocare, citeste utopie, sa realizezi proiecte de educatie prin cultura (din cauza dificutatii in obtinerea finatarilor).

-30% pentru cultura independenta, -30% din libertatea ta 1Ce poti face tu?

Poti sprijini sectorul independent / ONG-urile din cultura

  • promovand proiectele lor (share pe facebook, cometarii like-uri, etc. Trebuie sa stii ca si in cultura, finantatorii vor sa vada ca proiectul are impact, ca beneficiarii  sunt activi, interactioneaza cu ‘proiectul’)
  • fiind voluntar, fiind empatic si implicat
  • recomandand si altora proiectul, word of mouth face minuni
  • oferind feedback pentru a ajuta la imbunatatirea proiectului
  • ideal…directionand 2%

In aceste proiecte beneficiarii si initiatorii  trebuie sa invete sa fie parteneri. Este treaba noastra a ONG-urilor din cultura sa va invatam sa dansati cu noi. Nu ne ramane intotdeauan timp sa facem si asta, dar devine esential sa va avem cu noi, in barca, de aceea vom inveti timp si pentru acest lucru.

Noi, 7 ARTE, suntem premianti anul acesta. Am castigat locul I in concursul de finatare a proiectelor pentru sesiunea II AFCN, Prmovarea Culturii Scrise. Vom merge cu scriitorii in sate sa citim copiilor. Proiectul se numeste Scriitori si carti in sate si suntem nerabdatori sa ne apucam de treaba. In ultimii 3 ani 7 ARTE a avut si proiecte castigatoare la concursurile de proiecte AFCN si proiecte care au pierdut, iar acest lucru a fost salvator pentru ideile smART ale 7 ARTE. Ne-a mentinut creativi, alerti, competitivi.

 De AFCN este nevoie, este o istitutie vie, este o institutie care seamana cu noi, creativii. Cand situatia o cere iti raspund la mailuri in miez de noapte, cand ai nevoie de o informatie, o primesti in timp util. AFCN se da peste cap, la propriu, pentru sectorul independent. AFCN nu trebuie sa fie o victima a lipsei de interes pentru cultura. Dar asta este o alta discutie…

Deci… suntem printre cei care anul acesta primesc co-finantare. Ce inseamna asta? Ca pentru proiectul castigator noi, 7 ARTE, asiguram minimum  10% din costuri si restul sumei necesare implementarii proiectului este co-finantat AFCN. Asa a fost regula intotdeauna. Sunt bani pe care uneori ii aducem de acasa, alteori ii obtinem din sponsorizari.

Nu ne plangem, dar vrem sa stii aceste lucruri din culise pentru ca daca noua, ONG-istilor, ne este greu si variantele pentru voi devin din ce in ce mai putine. Va incurajam sa sustineti proiectele in care credeti. Nu este greu sa faceti asta, puteti incepe cu like si share.

Cultura inseamna libertate, iar anul acesta avem cu -30% mai putin libertate.

Cum vrei sa fie anul viitor? Depinde si de tine!

Livia, de la 7 ARTE

Distribuie prietenilor:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Articole asemanatoare