10 scriitori contemporani sunt invitati la atelierele de lectura smARTkid pentru a citi copiilor in fiecare sambata, in intervalul septembrie-noiembrie, de la ora 11,30 la KALEIDOSCOPE.BOOK.AREST.

Proiectul de educatie prin cultura “Ateliere de lectura SmARTkid cu scriitori contemporani” este destinat copiilor cu varste intre 6 si 12 ani. In lunile septembrie, octombrie si noiembrie, in fiecare sambata, cate un scriitor contemporan, 10 scriitori contemporani in total, vor sustine ateliere de lectura alaturi de trainerii Asociatiei 7 ARTE. Atelierele dureaza 1 ora si 30 de minute sunt interactive si au o componenta de workshop (de arte vizuale si abilitati practice), care transforma lectura textelor literare intr-o activitate placuta, reconfortanta si asumata de catre copii.

In calitate de invitati, scriitorii le citesc copiilor, le raspund la intrebari, stimuleaza discutiile libere si ajuta la desfasurarea activitatilor, sub coordonarea trainerilor Asociatiei 7 ARTE. Prezenta scriitorilor contemporani are ca scop, pe langa promovarea lecturii si a vanzarii de carte, promovarea literaturii contemporane, demistificarea statutului scriitorului si incurajarea lecturii in randul scolarilor mici, care trebuie sa devina cititorii de maine.

“Asociatia 7 ARTE crede ca, daca nu crestem cititori, nici nu vom avea cititori. Ei nu apar din senin, ci se formeaza datorita lecturilor de la varste mici, datorita interactiunilor placute care au loc in mediile in care se citeste, datorita perceptiei pozitive fata de lectura, privita ca un lucru relaxant, amuzant, interesant, nu obligatie scolara.  Mai mult, cititul este esential pentru procesul de invatare. Copiii care inteleg ceea ce citesc sunt cei care pot procesa si reda coerent informatiile lecturate. Din pacate, este o realitate romaneasca faptul ca 42% dintre elevii români sunt analfabeţi functional, dupa cum au indicat datele unui studiu facut public in 2016 de Centrul de Evaluare şi Analize Educaţionale. Mai exact, studiul sustinea ca elevii in varsta de 15 ani stiu sa scrie si sa citeasca, dar nu inţeleg ceea ce citesc”, explica Livia Lucan-Arjoca, coordonatorul proiectului  si Presedinte al Asociatiei 7 ARTE.

Proiectul “Ateliere de lectura SmARTkid cu scriitori contemporani”  a fost declarat castigator in sesiunea I de proiecte, 2017, categoria Educatie prin cultura, de catre Administratia Fondului Cultural Nationa (AFCN).

“Acest proiect realizat sub umbrela smARTKid de la 7 ARTE  este CO-FINANTAT AFCN si raspunde celor 3 prioritati impuse de aceasta institutie promovand: dialogul cu creatorii, diversitatea si toleranta, precum si Centenarul Romaniei Moderne.Nominalizez cu mandrie  scriitorii invitati in proiect, cu rezerva ca pot interveni si unele schimbari pe parcurs: CIPRIAN MACEŞARU, CRMEN TIDERLE, ANDRA ROTARU, MIHAELA COSESCU, DAN MIRCEA CIPARIU, VLADIMIR DRAGHIA, IOANA NICOLAE, ADELA CHIRICA, ANDREI CRACIUN, LAVINIA BRANISTE”, adauga  Livia Lucan-Arjoca, Presedintele Asociatiei 7 ARTE.

Beneficiarii proiectului sunt copiii cu varste intre 6 si 12 ani. In cadrul atelierelor copiii iau contact cu 3 tipuri de texte: text literar contemporan, citit de un autor contemporan pentru incurajarea dialogului cu creatorii, un text inspirat de un adevar istoric, Unirea de la 1918, care inscrie atelierele in zona proiectelor care serbeaza Centenarul Romaniei Moderne si texte utilitare care promoveaza diversitatea, toleranta, spiritul civic.

Toate atelierele au si o componenta practica, respectiv o activitate de tip handcraft inspirata de textele citite.

Ateliere de lectura smARTkid cu scriitori contemporani completeaza educatia formala, fara sa o inlocuiasca si ajuta copiii sa isi foloseasca abilitatile astfel incat sa poata citi cursiv, intelege, interpreta si formula verbal sau in scris opinii pe o anumita tema sau despre lecturile citite.

Inscrierile se fac la adresa: liviarosca@gmail.com şi sunt obligatorii pentru a ţine evidenţa participanţilor şi pentru a pregăti materialele necesare desfăşurării atelierului în condiţii optime.

Proiectul de educatie prin cultura “Ateliere de lectura SmARTkid cu scriitori contemporani” este co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional, dar nu reprezintă în mod necesar poziţia Administratiei Fondului Cultural National. AFCN nu este responsabilă de continutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finantării, respectiv Asociatia 7 ARTE.

Asociaţia 7 ARTE este organizaţie non-profit infiinţată în august 2015 care promovează educaţia şi cultura. SmARTkid este un proiect de educaţie experienţială care constă în ateliere creative, educative şi recreative pentru copii şi tineri.Pentru mai multe detalii despre activitatea 7 ARTE si despre atelierele smARTkid, vizitati site-ul www.7arte.org si pagina de facebook https://www.facebook.com/atelieresmartkid/