Caută
Close this search box.

Un copil care citește devine un adult care gândește #AFCN #10scriitoricontemporani

Un copil care citește devine un adult care gândește #AFCN #10scriitoricontemporani 1Când am ales mesajul campaniei noastre, ESTE SMART SA CITESTI: „Un copil care citește devine un copil care gândește”, campanie asociată atelierelor „10 scriitori contemporani citesc pentru smARTkid” am avut în minte un fragment extins din volumul „Copilul Invizibil”, de GASPAR GYORGY, PSIHOLOG.

Pornind de la ideea că distincția dintre ficțiune și realitate se produce progresiv pe parcursul dezvoltării copilului, experiența lecturilor este un exercițiu fantastic pentru a obține cunoaștere de sine și control al emoțiilor. Faptul că cei mici sunt capabili de empatie puternică și că uneori nu pot face distincția între realitate și imaginație conduce la emoțiile lor furtunoase, manifestate în cazul poveștilor cu final nefericit în suferință sinceră și plans încărcat de cea mai pură autenticitate. Cu toții ne-am confruntat cu această sensibilitate menifestă a copiilor nostri, am fost impresionați și am suferit pentru durerea lor. Dar acesta nu este un lucru rău, ci bun…

De ce? Va ajută să înțelegeți fragmentul de mai jos, resprodus de noi din volumul „Copilul invizibil”, de GASPAR GYORGY. Veți înțelege cât de multe faceți pentru copilul vostru, încurajând lectura!Un copil care citește devine un adult care gândește #AFCN #10scriitoricontemporani 2

„Despre mintea omului se spune că este cel mai mare aparat de spus povești din lume; uneori chiar este asociată cu un post de radio care emite 24 de ore din 24. Dar majoritatea poveștilor sunt reinterpretări pe care noi le facem în baza unor modele mentale dezvoltate în copilărie, motiv pentru care o minte bine antrenată și flexibilă are nevoie în mod constant de informație proaspată pentru a evolua conform vârstei și a nu rămâne blocată în același vechi tipar. (…)

Este bine de știut pentru orice părinte sau adult care interacționează cu copiii că lectura poate influența în bine comportamentul școlar al copilului mai mult decât o fac alți factori semnificativi, cum ar fi mediu social sau economic. Iar atunci când cei mici ajung să citească din plăcere, în mod regulat, aceștia nu doar că vor obține performanțe mai bune la teste, dar vor deține și un vocabular mai bine dezvoltat, dar și un nivel mai crescut de cunoștințe generale – lucru care-I vor ajuta să dezvolte o mai bună imagine de sine și să dețină o mai clară înțelegere asupra lumii. (…)

Cei mai mulți dintre noi știu sau intuiesc că lectura este importantă, dar relativ puțini oameni cunosc schimbările care se produc (lăuntric și manifest) atunci când citim din placere. Aceste beneficii sunt resimțite de ființa umana atât în copilărie, cât și la maturitate și pot fi grupate astfel: se dezvoltă creierul și minte; se dezvoltă o imagine de sine pozitivă; se facilitează dezvoltarea inteligenței emoționale și relaționale. Acei copii care citesc, adesea, au și bune abilități de ascultare și interpretare (…)

Apropo de imaginație, putem spune că o altă funcție semnificativă a cititului este reprezentată de faptul că, în esență, creierul uman nu face diferența între realitate și fantezie. Ceea ce înseamnă că atunci când copilul citește, acesta are posibilitatea de a se identifica cu personajele și de a trăi mai mult sau mai puțin experiența narațiunii. Așadar, cititul este o activitate care, dincolo de faptul că ne favorizează dezvoltarea biologică și psihologică, ne oferă și posibilitatea de a călători gratuit oriunde în spațiu și timp” – „Copilul Invizibil”, GASPAR GYORGY.

NOTA. Articolul  „Un copil care citește devine un adult care gândește este parte din proiectul `10 scriitori contemporani citesc pentru smaRtkid` co-finantat AFCN, proiect care a respectat prioritatile de finatare ale Administratiei Fondului Cultural Român  pentru sesiunea I,  2017 promovand: dialogul cu creatorii, diversitatea si toleranta, precum si Centenarul Romaniei Moderne.

Proiectul de educatie prin cultura  `10 scriitori contemporani citesc pentru smaRtkid` este co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional, dar nu reprezintă în mod necesar poziţia Administratiei Fondului Cultural National. AFCN nu este responsabilă de continutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finantării, respectiv Asociatia 7 ARTE.

Distribuie prietenilor:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Articole recente

Urmărește-ne și pe:

Articole asemanatoare