Stii care este ideea cu Parking? Ai nevoie de putin detox inainte. Nu te duce la acest film cu asteptari de 4D, nu te gandi ca vei sari din scaun si nici ca vei sta cu sufletul la gura datorita actiunii. Pregateste-te sa ai rabdare cu tine daca esti consumator de filme care ruleaza la mall pentru ca iti trebuie un pic de timp sa faci switch-ul catre 2D si apoi catre o poveste intr-atat de umana incat te bulverseaza pentru ca …da, ti se poate intampla si tie…

Emotia, nu povestea

Da, ti se poate intampla si tie emotia pe care o descrie filmul. Pentru ca PARKING  vorbeste despre starea aceea cand nu mai speri nimic, cand nu iti mai trebuie nimic, cand esti un corp cu sufletul dezactivat  si … Big Bang! Se naste Universul! Ai emotii la intensitatea de care nu ti-ai imaginat vreodata ca esti capabil, iar prin  aceste emotii ai acces la o alta versiune a ta, una exceptioanala de care toti suntem capabil macar o data in viata. Este o stare pe care o traim cu naturalete, desi exceptionala, pentru ca frumusetea ei este fireasca. Ea, fericirea autentica, aceea care nu are nevoie de niciun fast si nici macar de cele 200 de masini in care sa iubesti. Un fel de `we found love in a hopeless place` al Rihannei, ca sa fie o referinta la indemana, fara sa divulg din film.

PARKING este must see. Mie mi-a placut enorm. Dar sunt constienta de niste lucruri. Este greu sa fii empatic cu niste artisti in general, iar personajele principale ale acestui film sunt artisti:  un scriitor, o cantareata dintr-o trupa la debut, fara succes rasunator si unul chiar mai artist decat ei doi, proprietarul unui parking auto unde scriitorul este paznic. Cum sunt actorii? Credibili, firesti, si in poezie si in drama.

Nu ma intelge gresit, PARKING nu este un film `de arta`, pentru initiati, nici un film de festival, facut pentru criticii de film, imposibil muritorilor. Este un film pe care il vei intelege si il vei aprecia.

Un lucru simpatic, in imaginile care prezinta ‘amintirile` din Romania ale personajului principal sunt cateva secunde in care apar poeti adevarati: scenarisul filmului, Marin Malaicu-Hondrari si Dan Coman.

Inainte sa merg la PARKING fiul meu cel mare mi-a citit aceasta cronica din revista ELLE pe care o poti citi si online, aici.

Livia, de la 7 ARTE

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *